Een hippe brommer

Sneu vind ik het wel voor al die overrijpe hippies, die al jaren met veel liefde en plezier hun droom overeind hebben gehouden door de oude bromfiets te poetsen. Steeds meer gemeenten gaan ertoe over te verbieden met zulke fijnstof producerende monsters op straat te komen. Nu ook weer de stad Den Haag, namens welke wethouder Liesbeth van Tongeren op televisie komt vertellen dat zoveel inwoners snakken naar frisse lucht. Maar omdat zij niet de kwaadste is, wil zij een oogje toeknijpen als de hippies met hun trots af en toe een ritje rond de blok willen maken. Als de eigenaars tenminste bereid zijn daarvoor veertig euro per jaar neer te tellen. Anders gaat het feest niet door.

Door plaatsvervangende schaamte kan ik een lach niet onderdrukken. Als ik mag geloven wat er in de reportage wordt verteld, deden die eigenaars al niet meer dan af en toe rond de blok rijden om hun bezit aan de wereld te tonen. Voor de naar adem snakkende inwoners van en Haag verandert er dus helemaal niks. Liesbeth maakt als wethouder van GroenLinks goede sier met een maatregel die hoogstens enkele tientjes oplevert voor de gemeentekas. Maar zij kan wel een stevige maatregel toevoegen aan haar CV. Alle beetjes helpen voor een vrouw met ambitie.

Zou Diederik Gommers ook een hippe brommer hebben? De sympathieke dokter is in de loop van de coronacrisis tot een soort icoon geworden en dan ga ik mij zulke dingen afvragen. Ik kan mij hem best voorstellen dat hij op zondagmiddag door de buurt rijdt op zijn met veel intensieve zorg in leven gehouden Puch. Een pothelmpje op het hoofd en de wind door de warrige haren. Willen wij hem echt gaan vertellen dat hij maar een andere hobby moet gaan zoeken? Toch niet nadat hij zo ongeveer in zijn eentje het land heeft gered.

En wat moet Diederik gaan doen? Hij is kieskeurig, lees ik op mijn laptop. Het verzoek om een bijdrage te leveren aan het programma ‘All You Need Is Love’ van Robert ten Brink heeft hij ook al afgewezen. Hij moet er niet aan denken de geschiedenis in te gaan als de sidekick van ‘Doctor Love’. Aan zijn lijf geen polonaise. Hij heeft zijn Puch en hij heeft de warme aandacht van Famke Louise. Meer heeft hij helemaal niet nodig. Ik zie in mijn fantasie hoe hij destijds na afloop van de talkshow van Eva Jinek de eigenwijze vlogster heeft aangesproken. Heeft zij misschien zin om zondagmiddag langs te komen om gezellig samen met hem naar zijn brommer te kijken? Nu kan het nog.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Een hippe brommer

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes