Goed nieuws

Sinterklaas is aangekomen op een geheime plaats en heeft zich voor de komende weken als thuiswerker verschanst in het tot ‘Grotepietenhuis’ omgedoopte voormalige paleis Soestdijk. Laat ik het zo zeggen: je moet als kind wel erg om speelgoed verlegen zitten, wil je een dergelijk verhaal serieus nemen. Helemaal omdat er waarschijnlijk geen volwassene te vinden is, die het weet te vertellen zonder in lachen uit te barsten. ‘Nee jongen, Sinterklaas is niet bang ziek te worden. Hij wil alleen niet het risico lopen een boze meneer tegen te komen die de pieten op het gezicht wil slaan. Je mag je verlanglijstje mailen en dan laat Sinterklaas de cadeautjes brengen door Post NL.’

Corona is voor veel dingen goed. Dat staat als een paal boven water. In het nieuwe normaal van premier Mark Rutte verdwijnen lastige dilemma’s als sneeuw voor de zon. Het biedt kansen. Als er nog mensen zijn die zich ergens verschrikkelijk aan ergeren, dan kunnen zij dat beter kenbaar maken voor de vaccinatie roet in het eten gooit. Zodra het virus samen met Zwarte Piet is verdreven, gaan wij weer terug naar het oude normaal van pappen en nathouden.

Om het goede voorbeeld te geven ben ik ook op zoek gegaan naar een pijnpunt. Verder dan de frustratie van het verplicht solliciteren kom ik echter niet. Blijkbaar ben ik nog gelukkiger dan ik al dacht. Gelukkig en begripvol. Het kabinet heeft betere dingen te doen dan te luisteren naar mijn gezeur. Ik ben al verlost van gillende keukenmeiden en van het dak springende pieten. Het moet een keer genoeg zijn.

Maar voor wie het wel wil proberen, heb ik goed nieuws. Haast heeft het niet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu moet zich nog buigen over een gedetailleerd vaccinatieplan en de uitwerking daarvan gaat door de onzekerheid over het beschikbaar zijn en de vraag voor welke groep een vaccin geschikt is zeker nog een jaartje duren. De horeca is er weer niet gelukkig mee, maar daar kan Jaap van Dissel weinig aan doen. Wij kunnen hem er niet de schuld van geven dat vaccins tegen corona zo bewerkelijk in het gebruik zijn.

Deskundigen waarschuwen dat veel mensen een derde golf niet gaan trekken. Persoonlijk vind ik die bewering sterk overdreven. Het is vloeken in de kerk, maar ik kan prima uit de voeten met thuiswerken, mondkapjes en de medemens op afstand houden. Voor een depressie ben ik geen moment bang geweest. Vroeger moest ik mij steeds verontschuldigen voor mijn gebrek aan sociale contacten. Dat werkte veel meer op mijn zenuwen. Kinderen zal het een zorg zijn. Zolang de cadeautjes maar komen, mogen Sinterklaas en ik ons verstoppen waar wij willen. Uiteindelijk krijgt iedereen zijn of haar deel. Kinderen mogen zich uitleven met het nieuwe speelgoed, Sinterklaas kan het tochtige Soestdijk verruilen voor het zonnige Spanje en ik maak de tocht naar de zolder, waar de kerstboom al staat te wachten. Eind goed, al goed.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Goed nieuws

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes