Helemaal nergens over

Pieter Jan Hagens heeft het op televisie aan de stok met een hoge pief van Facebook. Hij vindt dat de gigant te veel gebruikers heeft. De hoge pief is het daar natuurlijk niet mee eens. Het is zo'n gesprek dat op voorhand gedoemd is te mislukken en dat gebeurt dan ook. Verder dan een welles-nietes-vertoning brengen die twee het niet.

Volgens de pief gaat het leeuwendeel van de berichten op Facebook helemaal nergens over. Ik vertaal de woordenbrij even voor de gemiddelde gebruiker, omdat die er anders geen touw aan vast kan knopen. Facebook is het platform voor het delen van familiefoto's en berichten over verjaardagen. Inzendingen met inhoud van betekenis maken amper vier procent van het aanbod uit. Waar maakt Pieter Jan zich in hemelsnaam druk over. Hij kan zich beter zorgen maken over het feit dat miljarden mensen worden belaagd met geestdodende uitingen. Daar zit namelijk het echte gevaar.

Als de cijfers kloppen, vervul ik met mijn columns in elk geval nog een nuttige functie. Tussen de plantjes van tante Mien en de Disneysokken van oom Henk voorzie ik de arme gebruikers van een lichtje in de duisternis. Een lichtje om zich aan te ergeren of hoop uit te putten. Niet iedereen zal het leuk vinden als ik een gevoelige koe bij de horens pak, maar het mooie van Facebook is dat gebruikers er ook voor kunnen kiezen mijn columns niet te lezen. Op die manier zijn wij allemaal tevreden.

Wie zich stoort als ik het heb over de krokodillentranen van Maxima tijdens een bijeenkomst over problematische schulden, heeft het aan zichzelf te wijten. Er staat vast wel een leuke foto van een cactus met een zonnebril op Facebook.

Voor wie het echter wel interesseert: veel mensen met schulden zijn juist in de ellende beland door brieven die op een of andere manier werden verstuurd uit naam van haar eigen liefhebbende echtgenoot. Zij zijn bestookt met veroordelingen, dwangbevelen en beschikkingen waarmee toeslagen ten onrechte werden ingevorderd. Als Maxima echt zo begaan is met het lot van de arme Nederlander, kan zij tijdens het schillen van de aardappelen beter aan manlief vragen of het allemaal niet wat menselijker kan. Als lid van de regering heeft hij bij uitstek de mogelijkheid om daadwerkelijk wat te veranderen. Bijvoorbeeld door te verordonneren dat het afgelopen moet zijn met het traineren van de herstelbetalingen aan als fraudeurs weggezette landgenoten door zijn eigen incassobureau. Wij hebben daar meer aan dan aan een treurige blik en de oproep dat mensen met schulden zich niet hoeven te schamen. Dat laatste weten die mensen namelijk al.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Helemaal nergens over

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes