Een treurige dag

Het is een treurige dag. Youp ligt in het ziekenhuis als het zoveelste slachtoffer van het monster dat corona heet. Geen anonimiteit meer van reeksen getallen. De coronacrisis heeft een gezicht gekregen. Om het nog erger te maken besteedt De Wereld Draait Door uitgebreid aandacht aan het boek ‘De Pest’ van Albert Camus. Nog iets om vrolijk van te worden. Waarschijnlijk wordt het daarom weer zo vaak gelezen. Het hele leven is absurd, maar we moeten ervan houden. Een wereld in staat van ontkenning opent verward de ogen en krijgt van schrik zo ongeveer een hartverzakking. We willen niet wat we geserveerd krijgen, maar van Camus moeten we het lekker vinden. Er staat niks anders op het menu.

Ik vraag mij af of Youp nu spijt heeft van zijn bijtende columns. Hij weet dat hij tot de risicogroep behoort en dat maakt nederig. Grappen maken is gemakkelijk als je niet met angst in je donder ligt te rillen in een ziekenhuisbed. Kan hij het nog goedmaken met de makers van Buckler? De eeuwigheid duurt te lang om er met een bezwaard gemoed aan te beginnen.

Elke dag loopt het aantal besmettingen harder op. Ooit komt er een einde aan, verzekeren de deskundigen, maar ooit is nog niet nu. Nu komen we nog vingers en bedden te kort. Het is een volstrekt absurde situatie, maar zo is het leven volgens Camus en we moeten er het beste van maken. Hoopgevend kun je het niet noemen. Wachten op betere tijden heeft geen zin. We hebben alleen de absurditeit van een chaos zonder zin of betekenis, een rotsblok om steeds opnieuw de berg op te rollen.

Hopelijk wordt de ziekte Youp niet fataal. Hij heeft ons nog een oudejaarsconference belooft. Een laatste lichtpuntje voor ik het verder moet doen met de tweede garnituur van zogenaamd grappige cabaretiers op de drempel van het nieuwe jaar. Camus kan vertellen wat hij wil, zo absurd hoeft het van mij ook weer niet te worden. De deskundigen hebben gelijk. Er komt ooit weer een tijd met een leven dat een beetje normaal genoemd kan worden. Een leven waarin ik mensen zonder gevaar kan benaderen. Een leven met de columns van Youp op zaterdag. Hij zal er nu de humor wel niet van inzien, maar dat komt wel weer.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Een treurige dag

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje

Ravijnjaar

Fantastische televisie