Pietenband

Het café waar mijn vriendin en ik na het inslaan van de cadeautjes zijn beland, wordt plotseling ingenomen door een pietenband op volle oorlogssterkte. De pieten zijn allemaal zo zwart als maar mogelijk is en ze zingen en toeteren dat het een aard heeft. De sfeer zit er meteen goed in en voor zover ik kan zien, neemt niemand aanstoot aan het ontbreken van de tegenwoordig verplichte en excuuspiet met zwarte streepjes op een blanke huid. In Oisterwijk zijn we nog niet zo beschaafd, wat ik persoonlijk een groot voordeel vind van het dorpsleven.

Het wil niet zeggen dat ik er een gewoonte van maak mensen die ik op straat tegenkom met 'Zwarte Piet' aan te spreken. Wie denkt dat voorstanders van het ouderwetse feest ook een voorliefde hebben voor kettingen en slavenboten, slaat de plank volledig mis. De leden van het actiecollectief tegen Zwarte Piet horen het niet graag, maar je kunt prima tegen discriminatie zijn en toch hechten aan een hoofdpiet met een dikke laag schoensmeer op de anders blozende wangen.

Terwijl ik meedein op de tonen van 'Kom maar eens kijken', probeer ik me voor te stellen hoe het zou zijn als er een stel van die roetveegfiguren stond te spelen. Misschien dat ik dan toch hogere eisen stelde aan de kwaliteit van de muziek. Van een echte Zwarte Piet kan ik meer hebben dan van iemand die te veel op een gewoon mens lijkt. Een sprookje dat op het werkelijke leven lijkt, verliest veel van wat het zo leuk maakt.

Gelukkig ben ik niet de enige die zich door een actiegroep uit de Randstad niet de wet wil laten voorschrijven. Na het blazen moeten de pieten met de helft van de aanwezigen op de foto. Als er al een moment komt waarop we in Oisterwijk afscheid nemen van een dierbare traditie, dan bepalen we zelf wel wanneer dat is. Als het die lui van boven de rivieren te langzaam gaat, blijven ze maar mooi aan hun kant van de streep.

'Gezellig!', zucht mijn vriendin. Met een knikje geef ik haar gelijk. Heel gezellig is het. Te gezellig om er uit vrije wil een eind aan te maken. Eigenlijk moesten ze die pietenband ook op andere dagen laten optreden. De actievoerders zullen het niet leuk vinden, maar de pieten zitten zich de rest van het jaar toch maar te vervelen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Pietenband

Niet uit de verf

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje

Ravijnjaar