Hekel aan de herfst

De herfst is nog maar goed en wel begonnen en ik heb er nu al schoon genoeg van. Het feit dat iemand daarboven met de hand bij de kraan zit te wachten tot ik het waag op mijn fiets te stappen, begint op mijn zenuwen te werken. Ik snak naar een beetje voorspelbaarheid. Het enige wat de weerkundigen mij echter kunnen bieden, is de zekerheid van buien die ergens in Nederland naar beneden zullen komen. Het is wisselvallig en voorlopig blijft het ook zo. Leuker kunnen ze het niet maken. Ik kan maar het beste een paraplu meenemen als ik de deur uitga, luidt het advies.

Het slechte weer roept herinneringen op aan mijn schooltijd. Waarschijnlijk viel het allemaal wel mee, maar wat mij ervan is bijgebleven, is dat ik steeds te maken had met wind en regen. In mijn gedachten ruik ik weer de geur van gedurende de dag opdrogende scholieren, die zich had genesteld in de spaanplaten waarmee de klaslokalen en gangen waren bekleed. Geen onderwerp voor een leuke column, dat weet ik, maar veel meer valt er op een dag als vandaag niet te vertellen.

Had ik destijds ook de behoefte aan een soort winterslaap? Gewoon onder de dekens kruipen met de boodschap dat ze maar moeten roepen als het weer de goede kant op begint te gaan? Het zal wel, neem ik aan. Zulke verlangens komen niet van de ene op de andere dag uit de lucht vallen. De troostende gedachte dat het later allemaal beter zou worden, heb ik inmiddels moeten inleveren. Niets wordt beter. Nederland blijft een land waar het altijd lijkt te regenen.

De droogte die in de zomer nog werd gepresenteerd als het grootste gevaar voor mijn voortbestaan, is als bij toverslag verdwenen van de agenda. Kennelijk is het probleem toch niet zo groot en we hebben na het verstrijken van de komkommertijd weer genoeg andere dingen om ons druk over te maken. De Brexit staat voor de deur, In Den Haag gaat het gemeentebestuur gebukt onder de verdenking van bedenkelijke praktijken en boeren verstoppen met hun tractoren massaal de vaderlandse snelwegen. Ze hebben het weer mee. Op de akkers is het sowieso veel te nat om met die dingen rond te gaan rijden en als het regent, zijn de files ook zonder trekkers al langer. Niet iedereen heeft een hekel aan de herfst. Het is een slecht land, waar het niemand goed gaat.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Hekel aan de herfst

Variaties

Spoel maar door

Wijsneus

Ergernis

Niet uit de verf