Nederland

De koning riep in zijn recente kersttoespraak op tot meer samenwerking. Nederland is volgens hem het land waar we op elkaar letten. En minderwaardig hoeven we ons ook niet te voelen. We spelen een eigen rol in de wereld en daarop mogen we van de koning heel trots zijn. Het zijn wijze woorden waartegen ik niets in kan brengen. Zelf vind ik Nederland ook best een prettig land om te wonen. Op zoek naar een ander onderwerp om over de filosoferen dan maar? Niet te snel opgeven, vermaan ik mezelf. De koning heeft het tenslotte over de kern van de Nederlandse volksaard. Hij heeft zo zijn best gedaan op de toespraak. De koningin en de prinsessen hebben er tot vervelens toe naar moeten luisteren. Niets is erger dan na al die zweetdruppels compleet genegeerd worden. Er moet toch iets over te melden zijn als ik er mijn best voor doe.

In Nederland hebben we inderdaad oog voor elkaar. De koning slaat met die stelling de spijker op de kop. We raken zo te zeggen niet op elkaar uitgekeken. En voor de momenten dat we niet in staat zijn de medemens persoonlijk te begluren, roepen we de technologie te hulp. De hele zaak hangen we vol met camera’s om toch maar vooral niets te missen als er weer ergens een bejaarde vrouw wordt verlost van haar oude familiestukken. In actie komen om te arme vrouw te beschermen doen we niet snel, maar niemand kan zeggen dat het ons niet interesseert.

Jammer is het wel dat al die camera’s zulke beroerde beelden leveren. Wat mij betreft een verbeterpuntje voor het nieuwe jaar. Onze smartphone kan niet genoeg pixels hebben, maar als het om beveiliging gaat, zijn we eerder tevreden. De koning weet het misschien niet, maar ook dat is Nederland. Onze nieuwsgierigheid mag niet te veel kosten. Hoe legt hij in het buitenland uit dat we hier zorgvuldig beelden bewaren waarop iemand zichzelf niet eens kan herkennen? Ik kan het hem niet kwalijk nemen dat hij tijdens staatsbezoeken stug vol blijft houden dat we hier in verband met de privacy geen beelden van de burgers maken.

De rol van Nederland in de wereld heeft de koning wellicht een beetje overdreven. Ik vergeef het hem. In een kersttoespraak mag de geloofwaardigheid af en toe wat opgerekt worden. Als we maar genoeg op elkaar letten en samenwerken, dan kunnen we iedereen aan. Het is de tijd voor grote dromen en dat geldt ook voor de koning.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Nederland

Variaties

Spoel maar door

Wijsneus

Ergernis

Niet uit de verf