Drankhangen

In Finland schijnt het helemaal hip en trendy te zijn om met niet meer aan dan het ondergoed op de bank te ploffen en een stuk in de kraag te drinken. Finnen hebben er een apart woord voor, maar dat is door normale mensen niet uit te spreken. Daarom gebruik ik de Nederlandse vertaling: drankhangen.

Je wordt als rechtgeaarde Fin ook absoluut niet met een scheef oog aangekeken als je na een avondje op de bank met bloeddoorlopen ogen bij de baas komt. Het tegendeel is het geval. Zuipen in ondergoed is balsem voor de gezondheid, zeggen de deskundigen en de Finse overheid maakt er dan ook nadrukkelijk reclame voor. Laat de rest van de wereld er maar om lachen. De echte Fin drinkt zich klem, op de bank en in zijn Finse onderbroek.

Wat het geheim van de methode is, durf ik niet te zeggen. De deskundigen hebben de bodem van het mysterie nog niet bereikt. Moet het een bank zijn, of werkt het ook met een leunstoel? En worden er nog speciale eisen gesteld aan het ondergoed? Finnen hebben kennelijk een voorkeur voor de lange onderbroek, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar gelukkig van wordt.

Misschien zit de kneep hem in het naar binnen gieten van voldoende alcohol. Het ondergoed is alleen bedoeld om te voorkomen dat een beschonken Fin op het idee komt nog even naar de cafetaria te rijden. Met een lange, groezelige onderbroek laat hij dat wel uit zijn hoofd.

Zelf drink ik niet – de laatste keer vond ik mezelf terug toen ik bezig was kotsend de toiletpot te omhelzen – en dat is eigenlijk best jammer. Drankhangen lijkt me best een leuke hobby. Eindelijk eens geen vermanend vingertje als ik op de bank zit te dromen met mijn pijpen en de koffie binnen handbereik. Wie zegt dat ik ongezond bezig ben, zit er helemaal naast. Vraag het maar aan de Finse deskundigen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Drankhangen

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes