Kleurtje

Even waanden de tegenstanders van Zwarte Piet zich de grote overwinnaars. Bij de intocht van Sinterklaas zouden dit jaar alleen zogenaamde Veegpieten op het toneel verschijnen. De illusie werd de volgende dag alweer ruw verstoord. Er was sprake van een misverstand, liet de kennelijk op de vingers getikte leiding van onze nationale publieke omroep weten. Er kwamen weliswaar alleen Veegpieten, maar Pieten die vaak genoeg door de schoorsteen gaan, krijgen natuurlijk onvermijdelijk een egaal zwart kleurtje. De organisatie van de intocht kan dat ook niet helpen.

Van dat laatste geloof ik overigens geen woord. De organisatie kan er niet alleen best iets aan doen, tussendoor wassen bijvoorbeeld, Ze jaagt de Pieten willens en wetens net zo lang door het rookkanaal tot de Pieten letterlijk zwart als roet zijn. Gewoon om de tegenstanders lekker in de gordijnen te krijgen. We zijn in Nederland dol op tradities en de strijd tegen Zwarte Piet hoort inmiddels net zo bij het feest van de grote kindervriend als pepernoten en de uitzending van Paul de Leeuw.

De sfeer van het protest zal dit jaar wel weer behoorlijk grimmig worden. Humor is bij de tegenstanders steeds verder te zoeken, zeker nadat ze vorige keer voor joker stonden op de snelweg. Ga er maar rustig van uit dat ze dat niet opnieuw laten gebeuren. Met militaire precisie trekken ze dit jaar al dagen tevoren de troepen samen rond de plaats waar Sinterklaas voet aan wal zal zetten. Met spandoeken en slaapzakken verschuilt ons nationale geweten zich in de struiken tot het grote moment is aangebroken.

Ooit zullen ze hun strijd wel winnen, neem ik aan. En heel erg is dat niet. Met een Veegpiet aan de zijde van Sinterklaas kunnen we ook leven. Waarschijnlijk zal dat zwarte ook zonder protesten op den duur verdwijnen als we toe zijn aan iets nieuws. Maar dat vertellen we natuurlijk nog niet aan die heethoofden. Het is veel te leuk om hun verontwaardiging nog wat op te stoken. Sinterklaas vieren zonder dat het land op zijn kop staat is niet helemaal echt.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Kleurtje

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes