Even goed uitleggen

‘We moeten het even goed uitleggen’, zegt de vrouw op televisie. Ze is de vleesgeworden rede, het resultaat van te ver doorgeschoten intellectuele evolutie. Haar verstand is superieur aan de denkkracht die gewone stervelingen op de mat brengen en ze weet het. Ik heb al vanaf de eerste seconde dat ze in beeld komt een hekel aan haar zelfvoldane uitstraling. Als ik dan toch mag kiezen geef ik de voorkeur aan een verleidster met een verboden vrucht. Van vrouwen die mij even iets komen uitleggen gaat mijn bloed niet krachtiger stromen.

Maar goed, we leven in een tijd waarin mannen de bloedstroom moeten beheersen en moeten luisteren naar wat een verstandige vrouw te vertellen heeft. In plaats van haastig op zoek te gaan naar een ander programma, laat ik haar wijze woorden op me inwerken. Het gaat over een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en over de nieuwe Donorwet die onlangs door mijn strot is geduwd. Geen onderwerpen waarvoor ik warm loop.

Omdat de oude wet bedroevend weinig donors opleverde, heeft Kamerlid Pia Dijkstra voor elkaar gekregen dat we tegenwoordig van rechtswege donor zijn, tenzij we laten registreren daar helemaal niets voor te voelen. Ik weet heus wel dat mensen met smart op mijn organen zitten te wachten, maar een geruststellende gedachte is het niet.

Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt, blijkt wel uit het feit dat er een explosieve stijging is van het aantal mensen dat heeft laten registreren er geen voorstander van te zijn. Die mensen hebben nog plannen voor het leven na de dood en daarbij willen ze kunnen beschikken over al hun onderdelen. Als Pia Dijkstra zo graag de geschiedenis in wil gaan als de Nederlandse Moeder Theresa, dan moet ze haar eigen organen maar ter beschikking stellen. Het is een opvatting die volgens een onderzoek van het CBS vooral leeft onder landgenoten met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Je kunt er anders over denken, maar dat maakt die opvatting niet minder legitiem.

De vrouw op televisie denkt dat het allemaal wel zal loslopen. Ze moet de weigeraars alleen even uitleggen dat dit Nederland is. Onwetendheid is funest. Goede voorlichting brengt mensen tot verstandige beslissingen. We lossen conflicten met woorden op, discrimineren geen mensen die liever een ander geslacht willen hebben, en na het overlijden geven we onze organen weg. De koele manier waarop ze het vertelt, jaagt me in de gordijnen. Op zulke momenten begrijp ik iets beter waarom sommige mensen met een migratieachtergrond toch liever vasthouden aan wat ze zijn.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Even goed uitleggen

Variaties

Spoel maar door

Wijsneus

Ergernis

Niet uit de verf