Op bescheiden schaal

Het grootste wandelevenement van Nederland en wellicht zelfs van de wereld staat weer op het punt van beginnen. Vier dagen lang lopen enthousiaste aanhangers van het serieuze voetwerk zich de longen uit het lijf en de blaren op de tenen. Een haast onmenselijke opgave is het, maar ze houden vol. Die eindstreep op vrijdag zullen ze halen, kruipend desnoods. Zonder inspanning geen kruisje en thuiskomen zonder dat begeerde kleinood is te verschrikkelijk om aan te denken. Met te veel overtuiging hebben ze iedereen verteld dat varkentje wel even te gaan wassen. Hun eer staat op het spel en dus drukken ze de twijfel weg, die opkomt naarmate het uur van de start onverbiddelijk nadert.

De dapperen hebben mijn respect. Ik verklaar ze voor gek, maar dat hoeft hen er niet van te weerhouden een poging te wagen. Waanzin tegen de klippen op heeft iets heroïsch. Onze Vierdaagse belichaamt de zo bejubelde VOC mentaliteit. De helden die vroeger in gammele houten boten uitvoeren om de wereld te veroveren werden door de thuisblijvers ook bewonderend voor gek versleten. Ze lieten zich er niet door afschrikken en we teren nog altijd op de roem die ze na veel ontberingen terug naar huis brachten.

Zelf wandel ik tegenwoordig ook. Iedere dag loop ik met mijn laptop in een oud koffertje van huis naar de bibliotheek en terug en ik geef mezelf een schouderklopje voor de geleverde prestatie. De deelnemers van de Vierdaagse zullen er waarschijnlijk geringschattend over denken, maar ze vergissen zich. Het is al snel een kilometer heen en een kilometer terug. Twee kilometer per dag, iedere dag opnieuw, ruim zevenhonderd kilometer per jaar. Meer dan de deelnemers aan de Vierdaagse moeten afleggen voor dat kruisje. En het gevaar van blaren en pijnlijke spieren ligt ook bij mij iedere dag op te loer. Laat niemand denken dat het weinig voorstelt. Wandelen op bescheiden schaal noem ik het. Op het eerste gezicht lijkt het weinig voor te stellen, maar bij elkaar opgeteld leveren al mijn korte stukjes een behoorlijke afstand op.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Op bescheiden schaal

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes