Het is mij zo goed

Zelf heb ik geen ervaring met echtscheidingen. Ik moet het hebben van de horrorverhalen die anderen vertellen. Daar zal het wel mee te maken hebben dat ik er een simplistisch beeld van heb. Bij een scheiding krijgt de vrouw de kinderen en het huis, terwijl de man genoegen moet nemen met een onderkomen op een verloederd vakantiepark. Scheiden doet lijden, vooral als je de pech hebt de man te zijn.

In het algemeen klopt mijn voorstelling waarschijnlijk ook. Het zijn vaak de mannen die als eersten het veld moeten ruimen. Vrouwen krijgen wat meer tijd en in het geval van een huurwoning kunnen ze vaak gewoon blijven zitten. Objectief gezien valt er veel voor te zeggen, maar als man heb ik toch altijd medelijden met de getroffen mannen. De beelden van Fort Oranje staan in mijn netvlies gebrand. Mensonterende toestanden heersen op zulke plaatsen. Links ontvangt een vrouw zonder verblijfsvergunning de ene klant na te andere, rechts zit iemand wit poeder in plastic zakjes te lepelen. Wie er iets van durft te zeggen laat dat een tweede keer wel uit het hoofd.

Dat het leven na een echtscheiding ook anders kan uitpakken, weet ik sinds ik op televisie een documentaire zag over gescheiden mensen die bij gebrek aan beter op een vakantiepark wonen. In een rustig tempo komen de diverse hoofdpersonen aan het woord. Een ongelukkige indruk maken ze niet. Als het de bedoeling van de programmamaker was medelijden op te wekken dan heeft hij gefaald. De huisjes zijn klein, maar gezellig en er heerst een gezellige sfeer van saamhorigheid. Stress schijnen de hoofdpersonen niet te kennen. Zaten ze vroeger in hun maag met onbetaalde rekeningen en een tirannieke partner, nu hebben ze een vriend of vriendin met een hartelijk karakter om in de zon op de toekomst te proosten en de aanmaningen halen ze niet eens op bij het kantoor van het park. Een mens heeft weinig nodig om gelukkig te zijn. ‘Het is mij zo goed’, laat een van de hoofdpersonen zich tijdens het vissen ontvallen. Gelijk heeft hij. Op die manier zou ik het daar ook vol kunnen houden. Knus in een overzichtelijk chaletje met een paar frutsels voor de huiselijkheid en de aardige buurvrouw voor de koffie. Schrijven kan ik overal.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Het is mij zo goed

Niet uit de verf

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje

Ravijnjaar