Ironisch bedoeld

Het schijnt dat sommige kranten met het idee spelen in hun berichten gekleurde symbooltjes op te nemen om de bedoeling van het geschrevene duidelijk te maken. Gestileerde gezichten met een lach of een traan en open monden om uit te drukken dat er sprake is van verbazing. De lezers mogen niet alles letterlijk nemen. Soms is er sprake van ironie en overdrijving. Dus alsjeblieft niet allemaal direct naar het mobieltje grijpen voor een tweet die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

De symbooltjes zijn iets van de laatste jaren, maar kranten bestaan al sinds de uitvinding van de boekdrukkunst. En vanaf het eerste begin waren er lezers die zich verplicht voelden op het nieuws te reageren. We hebben er de rubriek met ingezonden brieven aan te danken. Redacties koesterden niet eens de hoop dat alle lezers in staat waren de bedoelde strekking van elk bericht te herkennen. Aan emotionele verkeerstekens bestond in die tijd helemaal geen behoefte.

Misschien heb ik het mis, maar volgens mij kan de gemiddelde lezer ook nu nog prima uit de voeten met een krant zonder ‘autistische gebruiksaanwijzing’. Als in een bericht staat dat werkgevers en vakbonden met elkaar in gevecht zijn, zullen de meeste lezers niet naar het gebouw van de Sociaal Economische Raad rennen om toch maar zeker niets van het bloedbad te missen. Denkt de redactie soms dat ze het onderscheidingsvermogen missen om zelf het nieuws te duiden? Ze zijn opgevoed met spreekwoorden en gezegden. Beeldspraak is hen zo te zeggen met de paplepel ingegoten.

Als lezers tegenwoordig symbooltjes nodig hebben om de krant te kunnen lezen, dan wijt ik dat aan de verderfelijke invloed van de sociale media. Mensen die begonnen met de avonturen van ‘Wipneus en Pim’ en ‘Pietje Puk’ zijn beter bewapend tegen journalisten met vermeend gevoel voor humor. Ik laat het aan de lezer over om te bepalen hoe serieus hij of zij mijn mening moet nemen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Ironisch bedoeld

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes