Grotere ambities

Paul Haenen durfde in zijn televisiecolumn te zeggen waar anderen liever van wegkeken. De Volkskrant wijdde tien dure pagina’s aan het kapotmaken van een ooit zo bewierookte presentator. Een streven dat sindsdien fanatiek in leven wordt gehouden door elke dag iets onaardigs over Matthijs van Nieuwkerk naar buiten te laten brengen door zogenaamd tot betere inzichten gekomen vrienden en kennissen. Niks bezorgdheid over het lot van de slachtoffers. Die mogen het straks weer gewoon alleen uitzoeken, als de Volkskrant op zoek gaat naar de volgende om een kopje kleiner te maken. Schrap alle franje en we zijn gewoon getuige van een ordinaire afrekening in het mediale circuit. Een succesvolle afrekening, maar dat mag ook wel als er zoveel voor in stelling wordt gebracht.

Omroep BNN VARA heeft laten weten het essentieel te vinden dat Matthijs zijn fouten erkent met de gepaste mate van spijt. Toen ik dat las, kreeg ik heel sterk de behoefte even boven de pot te gaan hangen. Iedereen wist wat er gebeurde achter de schermen van het programma ‘De Wereld Draait Door’. En zolang de Volkskrant er geen aandacht aan schonk, vond niemand bij de omroep het een probleem. Schandalig en onverteerbaar werd het gedrag van Matthijs pas toen het breed werd uitgemeten aan de ontbijttafel. Zoiets moest men bij BNN VARA natuurlijk niet hebben. Dan hoef je namelijk de komende jaren niet meer aan te komen met een bewogen documentaire over een of andere misstand. En dat is toevallig wel de corebusiness van de rode haantjes.

Sinds Tim Hofman in een boze bui de deur van het toilet heeft opengegooid, is ook de serieuze journalistiek ijverig op zoek naar bekende persoonlijkheden om voor de trein te gooien. Iedereen die iets voorstelt, leeft tegenwoordig in permanente angst voor dat onvermijdelijke moment dat een of andere redactie mensen oproept hun mond voorbij te praten. Omdat ze iets op de lever hebben over die betreffende persoonlijkheid, omdat ze er nog een appeltje mee te schillen hebben, of omdat ze er dan later fijn een boek over kunnen schrijven om mee binnen te lopen. Dat laatste gaat in het geval van de onthullingen over Matthijs namelijk ongetwijfeld gebeuren. Een verslag uit de eerste hand van een op de knieën gedwongen redactiemedewerker, van wie de wereld dankzij gratis reclame door optredens in de diverse andere talkshows heel veelbelovend door blijkt te draaien.

Matthijs heeft de samenwerking met BNN VARA inmiddels gestaakt. Terecht natuurlijk, want met zulke vrienden heeft een mens geen vijanden meer nodig. Hij gaat zich beraden op de toekomst en in dat kader wil ik hem graag meegeven eens met John de Mol te gaan praten. Diens reputatie ligt sowieso al aan diggelen op dit moment en de talkshow op de vooravond loopt niet echt lekker. De mannen van het programma ‘Vandaag Inside’ hebben laten zien dat een beetje kijker zich echt niet laat afschrikken door een schandaaltje meer of minder. Die kijker wil naar een talkshow kijken die staat als een huis en laat dat nu net de specialiteit van Matthijs zijn. Dat de omroepen van het publieke bestel zich maar richten op een veilige omgeving voor de middenmoot. John en Matthijs hebben grotere ambities. Staat in het reglement voor de Televizierring eigenlijk iets over het uitsluiten van tierende presentatoren. Zo niet, dan is het wellicht verstandig dat op de agenda te zetten.Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Grotere ambities

Totaal overdonderd

Een bepaald type mens

Zwartekousenpiet

Op die manier

Politiek van de achterbank