Volksverkwanselaar

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid waarschuwde laatst nog maar eens met nadruk voor het gevaar van complotdenkers. Die kunnen de dansleraar en de rapper in hun zak steken, dacht ik meteen toen ik het bericht onder ogen kreeg. Zij menen zelf misschien goed bezig te zijn, maar ze balanceren op het randje van de afgrond. Als een nationaal coördinator je in de smiezen krijgt, is het afgelopen met het folkloristische karakter van je acties. Dan duiken er bij je werkgever of uitkeringsinstantie ineens donker kijkende figuren met gleufhoeden op om te vragen wat je voor een persoon bent. De leiding van de Belastingdienst wordt aangespoord een nieuwe lijst te openen met namen die al bij voorbaat geen kans maken op coulance. Onder je ruitenwisser zit voortaan te pas en te onpas een bekeuring voor fout parkeren. Na een half jaar spring je op eigen initiatief gillend uit het raam. Zo gaat dat met mensen die denken de NCTV te kunnen tarten.

Toch moest ik in de dagen daarna regelmatig aan het bericht denken. De NCTV is door het kabinet speciaal aangesteld om over complotten na te denken. Je zou hem de ultieme complotdenker kunnen noemen. Het heeft iets raars dat uitgerekend hij dan voor het gevaar daarvan waarschuwt. Welk gevaar gaat er van hem uit? Het gevaar dat wij straks allemaal met een verrekijker de buren in de gaten houden? Het gevaar dat straks iedereen gaat bellen met de politie als iemand op een feestdag zijn of haar vlag ondersteboven in de mast heeft gehesen? De politie heeft wel betere dingen te doen dan voortdurend uit te leggen dat onze koning dat juist een ‘hele mooie, oude traditie’ heeft genoemd.

Als de NCTV zijn salaris echt wil verdienen, kan hij beter letten op de volksvertegenwoordigers die bezig zijn om de duizelingwekkende inhoud van de pensioenspaarpot ‘in te varen’ bij de mensen voor wie het geld in hun ogen echt bedoeld is. Iedereen krijgt straks een eigen potje, hoor ik roepen en meteen ontwaakt in mijn perverse fantasie de associatie met de Grote Kluisjesroof. Ik zie het beeld van Mark Rutte en Jan Paternotte die een tunnel graven en aan de gang gaan met de uit het museum geleende thermische lans van Aage M. Maakt mij dat ook tot een soort complotdenker aan wie de NCTV wat van zijn dure aandacht moet besteden? Na het lezen van een paar columns hangt hij waarschijnlijk compleet in paniek aan de telefoon. Vergeet die dansleraar en die rapper. Het echte gevaar komt uit een andere hoek.

Om de man niet teleur te stellen, lijkt dit mij een goed moment om het even te hebben over de gewoonte van bewindspersonen en Kamerleden aan het einde van een debat uitgebreid ambtenaren en andere ondersteuners te bedanken. Zit ik naar onze democratie in actie te kijken, of naar de uitreiking van het Gouden Kalf? Ligt er straks een rode loper in de plenaire zaal? Duikt ineens Patty Brard op met een grote microfoon in de hand om vast te leggen dat zo’n volksverkwanselaar zo dankbaar is dat de ouders hem het gebruik van de thermische lans hebben laten oefenen? Je moet er toch niet aan denken. Kappen met die onzin.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Volksverkwanselaar

Totaal overdonderd

Een bepaald type mens

Zwartekousenpiet

Op die manier

Politiek van de achterbank