Uitnodigingen

Mijn column over de Oisterwijkse reuzen heeft wat stof doen opwaaien. Missie geslaagd dus, want dat is de bedoeling van een column. Met verwijten over misvattingen en historische foutjes kreeg ik er links en rechts van langs. Het eerste zal wel zo zijn, maar het enige historische in de column was dat Oisterwijk vroeger nooit reuzen heeft gehad en volgens mij klopt dat redelijk. Of werd bedoeld dat echte Oisterwijkers wel degelijk willen rondlopen met een levensgrote pop? Ik hoop het niet, maar in dat geval ben ik natuurlijk graag bereid mijn vergissing toe te geven.

In een poging mij te overtuigen van het mooie dat reuzen bijdragen aan de cultuur, ontvang ik alvast de uitnodiging om als VIP aanwezig te zijn bij een reuzenfestival in 2025. Het is wel een erg ver verwijderd cadeau, maar toch hartelijk dank. Zolang het tenminste niet de bedoeling is mij dan op mijn oude dag door alle reuzen van Nederland achterna te laten zitten. In dat geval ben ik weer niet zo gecharmeerd van het gebaar.

Het verbaast mij nog altijd dat mijn columns blijkbaar met een vergrootglas worden gelezen om ergens een foutje te kunnen ontdekken. Inmiddels moeten de mensen toch weten dat ik de gewoonte heb om als een soort schilder in grote halen mijn versie van de werkelijkheid te schilderen. Als het eens een keer niet helemaal overeenkomt met de realiteit, dan is het jammer voor de realiteit. Ik hoop dat er nu geen reactie volgt dat mijn vriendin en ik de uitnodiging als verscheurd kunnen beschouwen. We verheugen ons er namelijk al op.

Ter geruststelling van mensen die wellicht al met de gedachte spelen mij te gaan bedreigen – je moet tegenwoordig voorzichtig zijn – wil ik wel duidelijk maken dat ik niet meer doe dan mijn persoonlijke opvattingen delen. Het feit dat ik met enige reserve naar bepaalde ontwikkelingen kijk, wil niet zeggen dat anderen er ook zo over moeten denken. Zolang ik niet mee hoef te lopen in een optocht, vind ik het allemaal best.

Uitnodigingen voor festivals en andere evenementen zal ik overigens van geval tot geval bekijken. Niet dat iemand straks komt met: ‘Naar die reuzen wilde je wel gaan kijken.’ De reden voor dit uitdrukkelijke voorbehoud moge duidelijk zijn. Enige tijd geleden had ik het aan de stok met een voorstander van kerncentrales. Het aanbod om er eens eentje van dichtbij te komen bekijken, zal ik hoogstwaarschijnlijk met pijn in het hart moeten afslaan. Hoewel ik niet meer de jongste ben, is het ook weer niet mijn ambitie om nu al lichtgevend tot ontbinding over te gaan. Zulke installaties zijn volgens de voorstanders ervan dan wel absoluut veilig, maar zelfs een hele kleine kans is wat mij betreft nog te groot.

Geldt er trouwens een bepaalde dresscode bij het bezoeken van zulke festivals? Niet dat ik straks door de beveiliging wordt gestopt vanwege het ontbreken van een hoed met veren. Ik ben niet van plan voor gek te gaan lopen in een soort sprookjeskostuum om aldus uitgedost te belanden op de website van het reuzengilde. Voor je het weet verwachten mensen dat ik dan overal in klederdracht verschijn.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Uitnodigingen

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes