Foeilelijke sokken

Een Britse student heeft slimme sokken uitgevonden voor mensen met dementie. Geen mooie sokken, maar misschien werkt hij daar nog aan. Het personeel van de zorginstelling waar zijn moeder verblijft, kan in elk geval op tijd zien of zijn moeder aandacht nodig heeft en het kan best zijn dat de sokken als twee druppels water op de sokken lijken die zij hem vroeger liet dragen. Steeds als zij naar haar voeten kijkt, herinnert zijn moeder zich op die manier iets uit haar verleden.

Het bericht doet ook bij mij wat schakelaars omgaan. Wanneer komt iemand bij de overheid op het idee de sokken breder in te zetten? Om uit te reiken aan uitkeringsgenieters bijvoorbeeld. Met de verplichting ze voortaan op werkdagen van negen tot vijf te dragen. Zodat de controleurs toe kunnen zien op het leveren van een voldoende tegenprestatie. Als er niet wordt gezweet, kan er nog wel een tandje bij, lees ik in het whatsappje dat het scherm van de telefoon doet oplichten. Aan de slag, luie dondersteen.

De sokken zijn de moderne enkelband. Je kunt ze dragen zonder dat anderen in de gaten hebben dat zich onder hun ogen een klein drama afspeelt. Wat een dappere vrouw, denken de familieleden van andere bewoners, die de moeder van de uitvinder keurig rechtop in haar stoel zien zitten. Slaagde het personeel er maar in hun dierbaren ook wat tafelmanieren bij te brengen.

Het is de sombere toekomst die ik naar aanleiding van het bericht voor mij zie opdoemen. Een somber, door foeilelijke sokken gedicteerd bestaan. Zelfs de inzet van de wasmachine legt het volgens de bijsluiter af tegen de tegen elke vorm van sabotage beschermende techniek die is getest in de harde praktijk van het verpleeghuiswezen. Aan ontkomen hoef ik zelfs niet te denken. Als kennissen mij vragen wat ik in die oerlelijke sokken zie, zal ik vertellen dat de gemeente van mij verwacht ze te dragen. Tijd om lang te buurten heb ik niet. De sokken sturen bij het minste spoor van afgenomen inzet een bericht naar de controlekamer. De techniek is nog net niet zover dat de controlekamer via de sokken berichten terug kan sturen. Iets in de trant van: ‘Je bent nu toch daar, om de hoek zit een bedrijf te springen om medewerkers. De uitkering wordt hierbij alvast beëindigd ter motivatie.’

De student die nu vervuld van trots de wereld een dienst denkt te bewijzen, krijgt daar binnenkort heel veel spijt van. Of ook hij de sokken wil dragen tijdens de voor de studie bestemde uren. De ambtenaren belast met het uitkeren van studiefinanciering willen graag zeker weten dat hij goed in zijn vel zit tijdens het blokken voor de examens. De sokken zijn speciaal ontwikkeld om studenten in topconditie te houden. En het mooie is, dat de sokken na het afstuderen met een kleine update geschikt kunnen worden gemaakt voor een frisse start op de arbeidsmarkt. In een door jezelf gegraven kuil vallen, noemen ze dat. De student zal zich voortaan wel twee keer bedenken voordat hij weer met een fantastisch uitvinding komt.



Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Foeilelijke sokken

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes