Hamsterbak

Het is mij nog altijd een raadsel waarom nog niemand het heeft aangedurfd Musje van Meijeren op te sluiten in een afgelegen bezemkast. Ergens in dat grote gebouw waar de Tweede Kamer tijdens de renovatie van het Binnenhof bivakkeert, moet toch een rustig plekje voor hem te vinden zijn. Een plaats waar hij kan razen en tieren zonder de rest van Nederland op de zenuwen te werken. Het mag uiteraard niet, maar ik ben die stompzinnige tirades van hem inmiddels zo spuugzat, dat ik beloof niet te zullen zeuren over het schenden van vrijheidsrechten.

Musje heeft het helemaal aan zichzelf te danken. Hij mag van mij best overtuigd zijn van zijn gelijk, maar dat kan hij ook op een beetje sympathieke manier doen. En je kunt Musje van veel beschuldigen, maar niet van het feit dat hij sympathiek overkomt. Zelfs Kamerleden met soortgelijke opvattingen als die van hem, haasten zich steeds opnieuw naar de interruptiemicrofoon om duidelijk te maken dat zij niet met zijn geraaskal geassocieerd willen worden. Alleen het idee van de bezemkast gaat hen net iets te ver, omdat zij vrezen daarna aan de beurt te komen.

Volgens mij loopt Musje rond met een onverwerkt jeugdtrauma. Hij is het jongetje dat vanaf de eerste schooldag werd gepest en toen heeft gezworen later wraak te zullen nemen. Normaal gesproken worden zulke figuren er tijdens het proces uitgefilterd, maar sinds corona het leven regeert, is normaal niet meer wat het ooit was. Nu belanden zij op de lijst van een partij met bedenkelijke opvattingen en krijgen zo de kans hun waanzin in het hart van de democratie te spuien. Corona is een onschuldig griepje dat mensen niet doodt, maar juist sterker maakt. Vaccins worden alleen ingezet om de mensen te veranderen in zombies die Musje proberen te verslinden als hij op weg is naar zijn vrienden van de Uilskuikens.

Gelukkig zijn er ook Kamerleden die proberen de kou uit de lucht te halen door te beginnen over besmette hamsters in Hong Kong. Nederlandse hamsters welteverstaan. Een gevalletje 'wie kaatst, moet de bal verwachten.' Straks blijkt ook nog dat het om nazaten gaat van de hamsters die Fred Oster Door een hamstersjoelbak liet rennen. Dit virus wordt aangeboden door André en Sjakie. Als Musje wat ouder zou zijn, was er misschien ook een hamster naar hem genoemd. Een hamster met zo'n wazige blik die het ergste doet vrezen.

Via het bruggetje van de hamsterbak kom ik terecht bij Pierre van Ostade. Wat zou het leuk zijn als hij de debatten zou kunnen opvrolijken met zijn grappige commentaar. Terwijl Musje bezig is de wereld te redden, somt Pierre de prijzen op die de Kamerleden kunnen winnen. De hoofdprijs is de enige echte Vera Bergkamp Kamerzetel met ingebouwde sluimerstand. Ergens op slaan doet het allemaal niet, maar die hoop hebben de Kamerleden toch al laten varen. Het gaat er alleen nog om het experiment op een nette manier af te ronden. Op de puinhopen van onze democratie bloeien de klaprozen van op de spits gedreven waandenkbeelden.




Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Hamsterbak

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes