Nederland is er klaar voor

De Gouden Koets gaat in de mottenballen tot Nederland klaar is voor de plaatjes met koloniale taferelen. De koning gooide er speciaal een homevideo tegenaan om het nieuws bekend te maken. Nu even niet, maar er komt een tijd dat wij de zon weer in het water kunnen zien schijnen. Een tijd met Meneer de Uil in het Torentje en alle kritische Kamerleden in afwachting van de tribunalen achter slot en grendel in de kerkers. Ik kan mij tenminste moeilijk voorstellen dat het eerder tot het door Den Haag rijden met die koloniale reclamekoets zal komen.

Wat de achterliggende reden was om aan het onderwerp zoveel woorden vuil te maken, weet ik niet precies. Het was volgens mij niet zo dat de mensen massaal rondliepen met de vraag naar de toekomst van dat protserige ding. Ik in elk geval niet en ook niemand die ik ken. De afgelopen jaren verplaatste de koning zich gewoon per auto en er hebben zich geen hardline royalisten van hoge torenflats gestort. Als er straks weer gezwaaid mag worden naar een koning en koningin die terugzwaaien, zal het de doorsnee Nederlander een grote zorg zijn in welke verpakking dat plaatsvindt. Een vorst die denkt dat de onderdanen geen andere problemen hebben, moet echt naar de bijscholing.

Al eerder heb ik gemerkt dat er iets raars is met onze koning. Hij lijkt een gespleten persoonlijkheid te hebben. Normaal gesproken komt hij over als een modern mens, die heel rationeel in het leven staat. En dan ineens volgt er weer zo’n uitbarsting van misplaatste koninklijke waardigheid. Dan houdt hij halsstarrig vast aan zijn recht arme zwijntjes af te knallen en bereidt hij ons er alvast op voor dat er eerdaags weer met die koninklijke praalwagen door de Hofstad zal worden gereden. Als wij er weer klaar voor zijn, natuurlijk.

Misschien zit de koning er een beetje mee in zijn maag, dat hij juist miljoenen heeft uitgegeven om die bolderkar van hem te laten opknappen. Dan is het niet aardig dat ding vervolgens achter in de schuur te laten verkommeren, zonder in elk geval iets van hoop op betere dagen. Als het zo is, dan wil ik hem graag helpen bij het verzinnen van een eigentijdse bestemming.

Het is misschien een gekke gedachte, maar ik zie het beeld voor mij van de koning die zittend op een bankje naast koningin Maxima om vergeving vraagt. 'Hij was een beetje dom', vat de koningin het probleem samen en daarmee is de kous af. Hoe leuk zou het zijn als wij dat concept ook toepassen op andere hotemetoten. Dat een uitgegleden politicus bij de koningin in de Gouden Koets mag stappen om zich daar van elle zonde te laten reinigen. In de stijl van Robert ten Brink met zijn caravan. Mij lijkt het een format waarmee Nederland weer enkele eeuwen vooruit kan. En aangezien het toch om de binnenkant gaat, hoeft de koloniale sluikreclame niet in beeld te worden gebracht. Laat maar komen die bekentenissen. Nederland is er klaar voor.

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Nederland is er klaar voor

Ergernis

Niet uit de verf

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje