Naar het kleinste kamertje

Het was even slikken toen ik het resultaat zag van de herbezinning door het kabinet op de manier van communiceren. Door middel van gericht lekken waren wij weliswaar een beetje voorbereid, maar als het dan eenmaal zover is, valt de realiteit toch zwaar op de maag. Gebarentolk Irma en haar collega’s zijn door minister Ernst Kuipers verbannen naar het kleinste kamertje, waar zij voortaan via een camera de persconferenties over de aanpak van het coronavirus mogen vertalen voor landgenoten die daar behoefte aan hebben.

Het liefst had de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat gebarentolken vermoedelijk helemaal opgedoekt, maar dat kreeg hij er in één keer niet doorheen. Eerst vanuit een kamertje in een kadertje. Je zult zien dat Irma gaandeweg steeds kleiner zal worden, om vervolgens helemaal uit beeld te verdwijnen.

Het doet mij heel sterk denken aan de helpfunctie die vroeger op mijn computer zat. Als ik daar een beroep op deed, verscheen er ook zo’n raar figuurtje in beeld. Is dat de sombere toekomst die op onze nationale heldin wacht. Bijna twee jaar lang heeft zij ons door de crisis geloodst en nu eindigt zij roemloos als een optie die bezitters van een interactieve televisie kunnen kiezen. Ernst is een pragmatische minister. Voor de meeste mensen is zo’n gebarende mevrouw of meneer toch meer een belasting dan een uitkomst.

Zelf ben ik nog in staat de persconferenties op eigen kracht te volgen. Bovendien heb ik geen idee wat al die bewegingen voor moeten stellen, dus zelfs als mijn gehoor minder wordt, heb ik weinig aan Irma en haar collega’s. Zoiets kleurt mijn oordeel over de zaak, terwijl ik heel goed begrijp dat ik er veel mensen onrecht mee doe. Voor die mensen hoop ik maar dat het kabinet ook op tijd inziet dat de eigen kijk op de dingen niet zaligmakend hoeft te zijn.

De organisatie van klanten van de betere gebarentolk heeft zich inmiddels woedend gemeld. Wat zijn dit voor streken, willen zij weten. Waarom zijn Irma en haar collega’s ineens verbannen naar het kleinste kamertje? Hoe hebben de bedenkers van dit nieuwe concept het zich voorgesteld? Is dit de manier waarop het kabinet denkt het verdampte vertrouwen in te politiek te gaan herstellen? Met een klein poppetje onder in het scherm kunnen doven en slechthorenden toch helemaal niet uit de voeten. Is met het aantreden van minister Ernst ook het einde van de inclusieve samenleving gemarkeerd? De vragen stellen is de vragen beantwoorden, neem ik aan.

Eigenlijk zou er gewerkt moeten worden met twee versies van de persconferenties. Als het technisch mogelijk is op die manier het nieuws te brengen, dan kan het niet zo moeilijk zijn. Onderin beeld verschijnt kort voor aanvang de mededeling dat liefhebbers van de gebarentolk op een ander net moeten zijn, waar Irma met behulp van het groene scherm vol in beeld de aandacht staat op te eisen. Corona gaat volgens minister Ernst niet meer weg. Wij moeten serieus gaan nadenken over wat wij met de gebarentolken aan moeten vangen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Naar het kleinste kamertje

Ergernis

Niet uit de verf

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje