Vatbaar zijn voor goede raad

Onze dansende oproerkraaier Willem heeft na het bekendmaken van het huisadres van minister in wording Sigrid Kaag heel snel laten weten dat hij dat niet deed om te intimideren. Zijn juridische bekende zal hem wel gewaarschuwd hebben dat dergelijke geintjes heel duur kunnen uitpakken. Duur in de zin van een lange gevangenisstraf en met een beetje pech ook nog een terbeschikkingstelling. Zo heldhaftig is onze Willem nu ook weer niet. Laf wel. En dus roept hij zijn volgers snel op de adresgegevens niet te beschouwen als een uitnodiging. In dat geval kan namelijk ook de juridische bekende hem niet meer redden.

Voor onze Willem hoop ik dat zijn volgers vatbaar zijn voor goede raad en dat er niet eentje bij zit die het beter denkt te weten. Zo’n principiële doordrammer die wel een keer duidelijk zal laten merken hoe hij over alle coronamaatregelen denkt. Daar heeft onze Willem nu even geen behoefte aan.

‘Lezers van mijn columns doen zulke dingen niet’, probeer ik mijzelf te overtuigen. De waarheid is echter dat ik dat alleen maar kan hopen. Nederland is de afgelopen jaren veranderd. Voor mijn lezers zal dat ook wel gelden. Tegenwoordig vinden landgenoten het heel normaal in eigen persoon verhaal te gaan halen bij een minister wiens aanpak niet in de smaak valt. Misschien was het wel een fan van mij die met die fakkel stond te zwaaien. Het is een enge gedachte, moet ik zeggen. Zo heb ik mij het leven als columnist in de marge niet voorgesteld.

Er is vanzelfsprekend aangifte gedaan, maar ik vermoed dat het zal uitdraaien op een voorwaardelijk sepot met een dringende waarschuwing voortaan op te passen. Het Openbaar Ministerie heeft het al zo druk. Daar zit echt niemand te wachten op een best wel ingewikkelde zaak die dwingt de neus weer eens diep in de studieboeken te steken. Een kwestie die het in zich heeft nog jaren te blijven rondzingen en uiteindelijk op het bordje van de Hoge Raad komt te liggen. Is hier sprake van een misdrijf ‘betreffende de uitoefening van staatsplichten en staatsrechten’? Zo ja, dan is het ook strafbaar om met dat doel voor ogen anderen voor je karretje te spannen. Achteraf aankomen met een ‘zo heb ik het niet bedoeld’, maakt niet automatisch recht wat krom is.

Misschien kan de overheid beter besluiten om onze Willem te laten aanpakken door de Belastingdienst. Gewoon om er zeker van te zijn dat hij de boodschap begrijpt. Hij komt duidelijk met stip in aanmerking voor een plaats op één of meer van de zwarte lijstjes die daar de ronde doen. Als hij denkt dat het wel mee zal vallen, moet hij nog maar eens opzoeken in wat voor een ellende alle toeslagouders op die manier terecht zijn gekomen. Hij waant zich nu wel onaantastbaar, maar dat verandert wel als hij langzaam maar zeker wordt vermalen door ambtelijke molens en geen enkele rechter bereid is een reddende vinger voor hem uit te steken.

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Vatbaar zijn voor goede raad

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes