Doorstroomintocht

Sinterklaas blijft elk jaar zorgen voor conflicten. Als er zoiets bestond als een ‘Steen des aanstoots trofee’ zou de oude baas er vermoedelijk elk jaar met de prijs vandoor gaan. Hij wil zo graag vreugde en harmonie verspreiden, maar overal waar hij zich laat zien, is het kermis in de hel. Sterker nog: hij hoeft alleen maar te laten weten in aantocht te zijn en het is al bal. Inmiddels is het al zover gekomen, dat kinderen aan de ouders vragen toch eindelijk te stoppen met dat gedoe. Kunnen zij geen andere traditie vinden om halsstarrig aan vast te houden? Bejaarden die met een rare muts op door de schoorsteen kruipen? Dat krijg je als normaal mens toch niet verzonnen.

Dat laatste meen ik natuurlijk niet echt. Ik zeg het alleen omdat ik er niet verantwoordelijk voor wil zijn dat ik via de sociale media een hele stroom bagger over mij krijg uitgestort. Sylvana Simons zit er al klaar voor. Zij heeft nog enkele appeltjes met mij te schillen. Dat ga ik niet winnen en dus doe ik maar alsof ook ik ben bekeerd tot het geloof van de inclusieve samenleving. Een samenleving waar je alles mag, als het maar door de hogepriesters van dat geloof is goedgekeurd.

Natuurlijk is het heel fout om Sinterklaas een rondgang door Amsterdam te gunnen. De voormalige nieuwslezers Noraly Beyer heeft dan wel aangeboden een bemiddelende rol te spelen, maar zij heeft van haar vriend Joost Prinsen wel de waarschuwing meegekregen er niet al te veel van te verwachten. Het bemiddelen moet wel uitdraaien op een gebiedsverbod. Anders vinden Sylvana en burgemeester Femke Halsema er niks meer aan.

Er schijnt nu een optie op tafel te liggen een soort ‘doorstroomintocht’ te houden. Daar moet ik wel een column aan wagen. Het is een begrip dat mijn verbeelding volledig op hol doet slaan. Sinterklaas mag een rondje maken door de hoofdstad, maar dan wel zonder te stoppen, uiteraard met een verzekeringsplaatje aan de staart van het paard. En op voorwaarde dat hij niks laat vallen en daarna meteen weer richting Spanje vertrekt. Femke moet hebben aangeboden om compleet met ambtsketting uit een raam van het stadhuis te gaan hangen en heel enthousiast ‘Dag Sinterklaasje’ te zullen zingen. Een voorstel dat door de voorstanders van een ouderwetse intocht met opgetogen kindertjes weer als bijzonder denigrerend werd opgevat.

Misschien wordt het voor de Goedheiligman en zijn pieten tijd om afscheid te nemen van het verleden en vol voor de toekomst te gaan. Ik geeft het Noraly maar mee eens in die richting te denken. Geen mijter en rode mantel meer. En zeker geen witte schimmel. Wie een rondje Amsterdam wil maken, hijst zich in een met veren versierde zwartleren string en host zich op een boot de harten van het toegestroomde publiek binnen. Eeuwenlang hebben zij zich netjes moeten gedragen, maar nu mogen zij eindelijk los.

Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Ergernis

Niet uit de verf

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje