De gesel uit Afgangistan

Laatst schreef ik per ongeluk ineens Afgangistan. Het zal wel zo'n door de psyche ingegeven vergissing zijn geweest. Dat overkomt mij vaker. Ik heb het ook over een miniserie en kinderbijlslag. Versprekingen met een kern van waarheid, die een tipje oplichten van de zwarte sluier die mij bedekt.

Afgangistan ligt niet aan de andere kant van de aardbol. Afgangistan: dat zijn wij. Noem maar wat op en wij zien kans het te laten uitlopen op een totale afgang. Geld terugbetalen dat ten onrechte werd ingevorderd, vervelende memo’s en bonnetjes buiten het zicht houden, op instorten staande huizen herstellen, een kabinet formeren, het klimaat redden. Het heeft iets van dat gezegde over de schatjes in de verschillende stadjes. Kijk een willekeurige kant uit en wat je krijgt is ellende.

Zelfs de Tweede Kamer is geen veilig toevluchtsoord meer. Zodra ik de televisie aanzet, schiet Caroline van der Plas als de spreekwoordelijke speer uit de startblokken om een domme vraag te stellen. Waarom er bijvoorbeeld geen stad wordt gebouwd in de Oostvaardersplassen. Als natuurgebied is het toch niet geschikt in haar ogen. Straks gaat zij ook voorstellen het zuiden van Limburg plat te schrapen, omdat er dan minder gevaar is dat kostbare landbouwgrond moet worden opgeofferd voor nutteloze natuur.

De andere Kamerleden mogen dat van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer niet zeggen dat Caroline uit haar nek staat te kletsen en Pieter Omtzigt zit klaar om de kleinste overtreding aan de grote klok te hangen. Daarom blijft het haar lukken over te komen als het gezonde verstand zelf. Volgens de peilingen komt Caroline na de volgende verkiezingen met minstens zes volgelingen in de blauwe zetels zitten. Door het wegvallen van D66 en het CDA is er ruimte gekomen en daar maakt Caroline dankbaar gebruik van. Ik zie haar een aanloop nemen en hoor de andere Kamerleden roepen: 'Geen bommetje!'

Zeven Kamerleden die er een sport van zullen maken zoveel mogelijk domme moties in te dienen. Uiteindelijk raken de andere Kamerleden door al die nummers in de war en kan Boer Burger Beweging een punt bijschrijven op de scorekaart. Handig om bij de daarna komende verkiezingen mooie sier te maken bij de stemmers die het vakje van Caroline rood maken omdat zij af en toe ook dingen willen roepen die nergens op slaan. Dat de rest van Nederland moet stoppen hen dom te noemen bijvoorbeeld. Caroline is de enige die zich hun barre lot aantrekt.

Ik vraag mij als een soort hersengymnastiek af wat er zal gebeuren als wij Caroline ambassadeur maken en met haar geloofsbrieven op het vliegtuig naar Kabul zetten. 'Ik ben de gesel uit Afgangistan', roept zij. 'Als jullie niet stoppen met het doodmaken van onze tolken, laat ik Erica Terpstra ook invliegen. Die gaat dan net zo lang roepen dat jullie kanjers zijn tot jullie allemaal gaan vragen om euthanasie.' Wij moeten er nog even op wachten, maar dan krijgen wij ook wat. Alhoewel, waarschijnlijk zien wij kans ook dat tegen te laten vallen.




Mijn bundels met columns zijn te koop via:


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De gesel uit Afgangistan

Niet uit de verf

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje

Ravijnjaar