Controle is beter

Wat hebben de dames en heren beleidsbepalers gedacht, toen zij besloten tot het afschaffen van de maatregel anderhalve meter bij elkaar uit de buurt te blijven? Iets in de trant van: we weten niet of het kwaad kan, dus laten we het maar proberen? Het werd tenslotte weer tijd voor een nieuwe persconferentie – pardon: een nieuwe persco bedoel ik natuurlijk – en dan moet er wel wat te melden zijn. Een teken van leven om mij het gevoel te geven dat mijn voortbestaan in vertrouwde handen is. Na ruim anderhalf jaar aanmodderen blijk ik te zijn opgezadeld met Pippi Langkous aan de knoppen. Het beste waarop ik nog mag hopen, is een leuke column.

Lid van het Outbreak Management Team, Marc Bonten, kan eigenlijk alleen met zekerheid zeggen dat de anderhalve meter maatregel behoorlijk effectief is gebleken. Waarom er dan toch afscheid van nemen met de volgende golf besmettingen in het verschiet? Marc kan er ook alleen een slag naar slaan. Hij wacht met spanning op de uitleg door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Zat hij op het toilet toen het OMT het recente advies voor de toekomst in elkaar aan het knutselen was? Waarom staat er op de website met de maatregelen nog geen disclaimer dat elke werking puur op toeval berust?

Vanuit de hoek van de werkgevers wordt al langere tijd opgeroepen alle lastige maatregelen te vervangen door een stevig testbeleid. Werkgeversvoorvrouw Ingrid Thijssen loopt het vuur uit haar businesssloffen om erdoorheen te drukken dat Nederland wordt omgebouwd tot een testsamenleving vol landgenoten met uitgelebberde neusgaten. Om de paar weken schoof zij aan bij het programma ‘Buitenhof’ om haar zaak te bepleiten. Het was een kwestie van wachten op de juiste gelegenheid en kennelijk denken Mark en Hugo die nu gevonden te hebben. Weg met de anderhalve meter en ruim baan voor het coronatoegangsbewijs. Geen wonder dat een wetenschapper zoals de geplaagde Marc het ook niet meer weet uit te leggen.

Vroeger kon ik nog rekenen op de expertise van Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hij zou aan de hand van een onmogelijke hoeveelheid grafieken en modellen laten zien dat ik de door Mark en Hugo beweerde vaccinatiegraad van ruim vijfentachtig procent met een hele grote korrel zout moet nemen. Misschien als gekeken wordt naar de groep Nederlanders die eventueel wel bereid zijn een prik te laten zetten. Veel schiet ik er niet mee op, maar dan weet ik in elk geval dat Mark en Hugo op het punt staan mij voor de bus te gooien. Dat geeft in zekere zin toch iets van rust.

Het schijnt zo te zijn dat een meerderheid van de Nederlanders voor de zekerheid heeft besloten toch maar afstand te blijven houden. Zelf sta ik ook zo in de wedstrijd, moet ik bekennen. Vertrouwen is goed, maar een beetje controle is beter. In elk geval tot bij het OMT alle leden de feiten op een rijtje hebben.
Mijn bundels met columns zijn te koop via:


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Controle is beter

Ook heel erg

Op het strafbankje

Geen blad voor de mond

Talkshowland Nederland

Voordragen uit eigen werk