De seksistische kaart

Cartoonist Ruben Oppenheimer moest tussen zijn drukke werkzaamheden even langskomen bij het duo Nadia Moussaid en Hugo Logtenberg van het programma ‘Op1’. Niet om te horen hoe lekker hij de laatste tijd bezig is, of desnoods om hem een hart onder de riem te steken vanwege het doorleven van een dankzij een oom opgelopen jeugdtrauma, maar om hem even publiekelijk de oren te wassen. Hij heeft een cartoon gemaakt van minister Sigrid Kaag op een bezemsteel en op ramkoers met de torens van het World Trade Centre in New York, voor de gelegenheid versierd met het conterfeitsel van premier Mark Rutte. Reden genoeg dus voor een ernstig gesprek onder vierendertig miljoen ogen.

Nadia somt de eerder door onder andere minister Ingrid van Engelshoven ingebrachte bezwaren nog even op. Bedoelt Ruben dat Sigrid Kaag een terrorist of een vliegende non is? Of toch een heks, zoals Geert Wilders al eerder beweerde? En trouwens waarom weer de seksistische kaart getrokken door een vrouw met succes af te beelden als een heks? Schiet de cartoon zijn doel voorbij door onduidelijkheid, of had Ruben even niet in de gaten dat hij over de morele schreef ging?

Mij verbaast het met de minuut meer, dat Ruben zich daar zit te verdedigen. Waarom vertelt hij heilige Nadia en haar meeloper Hugo niet dat zij zich niet met zijn werk hebben te bemoeien? Met cartoons is het net zoals met columns. Ze zijn goed als het bij mensen een reactie oproept. Binnen de grenzen van het strafrecht mag een cartoonist zo vaak als hij wil tegen de goede smaak trappen. De grenzen worden hem wel duidelijk gemaakt door de opdrachtgevers. Noch Nadia, noch een minister hebben zich daarmee te bemoeien.

En waarom heeft sterke vrouw Sigrid het nodig door al die andere sterke vrouwen in bescherming te worden genomen? Misschien stoort mij dat nog het meest. Vooral geen tekening maken van een vrouw op een bezemsteel, hoor. Zoiets wekt een associatie met het huishouden en wij weten toch allemaal dat Sigrid van zulke flauwe insinuaties niet is gediend. ‘Nu is dat over de bezem getilde mens pas echt aan de beurt’, zou Ruben moeten aankondigen. ‘Mark Rutte laat toch ook niet telkens zijn tantes opdraven als hij weer eens is aangepakt door die zot uit Oisterwijk.’

Dat laatste heb ik natuurlijk verzonnen om er zelf ook nog wat aan te hebben. Vergeleken met wat ik allemaal over Sigrid heb geschreven, valt de goede smaak van Ruben nog mee. Waarom worden in de inleiding van het programma daar niet enkele woorden aan gewijd? Ik ben weliswaar blij als ik zie dat er weer zeven boeken zijn verkocht, maar met een beetje publiciteit van Nadia en Hugo op de nationale televisie zijn de resultaten vermoedelijk een stuk beter. Mijn oproep aan cultuurminister Ingrid is dan ook niet alleen oog te hebben voor de gevestigde kunstenaars.
Mijn bundels met columns zijn te koop via:


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De seksistische kaart

Ook heel erg

Op het strafbankje

Geen blad voor de mond

Talkshowland Nederland

Voordragen uit eigen werk