Complete waanzin

Mijn oog valt tijdens mijn vakantie op het bericht dat Johan Vlemmix een café heeft gekocht. Een café met een feestzaal. Een café in Limburg, al speelt dat laatste eigenlijk geen rol. Johan voelt zich overal thuis. Dat hij ook al een huis in Limburg kocht, is toeval. Hij is echt niet bezig stiekem uit Nederland te vertrekken, al zijn er mensen die dat waarschijnlijk jammer vinden. Omdat het, zoals ik al zei, mijn vakantie is, voeg ik het nieuws toe aan de stapel ‘nog af te werken’.

Wat Johan wel van plan is, blijkt uit de rest van het bericht. Hij wil de nieuwe John de Mol worden. De feestzaal van zijn café wordt de thuisbasis van zijn eigen TVEllef. Eerst Limburg en dan de rest van de wereld. Laat de miljarden tot mij komen, zal Johan denken en ongelijk kan ik hem niet geven.

Heel Nederland kent Johan Vlemmix. Hij is altijd in het nieuws met een door hem verzonnen apparaat, een stunt ter gelegenheid van Koningsdag, of een door hem opgerichte partij. Maar als iemand mij op de man af vraagt waarmee hij al die doldwaze ideeën financiert, moet ik het antwoord schuldig blijven. Johan is een enigma, een feniks die telkens weer uit zijn eigen as oprijst. Alleen om die reden al verdient hij een standbeeld naast het monument op de Dam. Op die manier kunnen wij elk jaar ook even bij hem stilstaan. Er zullen nu wel puristen opspringen met het bezwaar dat zoiets geen pas geeft, maar daar liggen Johan en ik niet wakker van. De harde waarheid wordt nooit door iedereen gewaardeerd.

Arnold Karskens en taalvirtuoos Akwasi mochten ook met een eigen omroep komen om hun dubieuze geluid uit te dragen. Zij lieten zich heel terecht ook niet tegenhouden door sceptici die vonden en vinden dat er wel genoeg omroepen met een eigen geluid zijn. Waarom zou Johan dan wel bij het eerste briesje tegenwind in zijn oranje schulp moeten kruipen? Hij zou wel gek zijn.

Nu ik er wat langer over nadenk, dringt zich een vermoeden op over de bron waaruit Johan zo rijkelijk schijnt te kunnen putten. Hij is volkomen toegewijd aan de oranje zaak en daar kunnen ze de laatste tijd wel wat steun gebruiken. Als de NOS weer eens met een peiling komt om de impopulariteit van de koning aan te tonen, werpt de koninklijke familie Johan in de strijd. Hij is voor de gelegenheid in een nieuw oranje pak gestoken en zeult onder zijn arm de plannen voor een glorieuze toekomst met zich mee. Het lijkt complete waanzin, maar geen mens heeft het nog over de koning die vermoedelijk alweer opgewekt in zijn boot over de Griekse golven scheert.
Mijn bundels met columns zijn te koop via:


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Complete waanzin

Ook heel erg

Op het strafbankje

Geen blad voor de mond

Talkshowland Nederland

Voordragen uit eigen werk