Communiceren

Er moest lang over onderhandeld worden met de Wet openbaarheid van bestuur in de hand, maar dan liegt het resultaat er ook niet om. Premier Mark Rutte stuurt graag een sms'je met zelfverzonnen afkortingen, punten en uitroeptekens. Appjes en mailtjes raakt hij echter niet aan. Mijn dag is goed nu het mysterie van de guitige premier met zijn Nokia eindelijk is opgelost. Eigenlijk blijft nog maar één vraag over: hebben ze de journalist die hiermee bij zijn chef durfde aan te komen opgesloten of zonder verdere vorm van proces uit het raam gekieperd? Dat hij daar maar een fijn reisverslag over schrijft.

Het bericht wekt bij mij warme gevoelens van herkenning. De premier heeft het mobiel communiceren natuurlijk ook nog geleerd met een van de eerste toestellen die KPN in de pionierstijd op de markt bracht. Anderhalve kilo pure degelijkheid. Tijdens besprekingen ook te gebruiken om de wederpartij een lel mee te geven. Met een antenne om uit te schuiven voor een betere ontvangst. Er konden zelfs korte tekstberichten mee verstuurd worden en dat vonden Mark en ik heel modern. Zelf heb ik nooit uitgevogeld hoe ik kan schakelen tussen kleine letters en kapitalen, maar ik ben dan ook niet zo slim als onze premier.

De jongeren van tegenwoordig kunnen het zich nauwelijks voorstellen, maar er bestaan nog mensen die ooit berichten schreven met een kroontjespen en een potje inkt. Vraag het maar aan de zoekmachine. Met de handleiding van ons mobiele wereldwonder bij de hand betraden wij de toekomst. Twee keer drukken voor de b en drie keer voor de v. Er zat geen mens op te wachten, dus liet ik het oefenen al snel achterwege.

Met onze Mark was het een ander verhaal. Hij koos voor een carrière in de politiek en dan vinden je volgelingen het wel fijn af en toe een levensteken van je te ontvangen. Die volgelingen moesten even wennen aan de eigen stijl van hun leider, maar toen Zij de afkortingen eenmaal onder de knie hadden, viel er met het systeem prima te leven. Mark regeert het land al tien jaar lang met wat afkortingen op zijn telefoon uit de prehistorie. Als je de prijs per letterteken uitrekent, dan wordt hij er ondanks de Balkenendenorm vermoedelijk vorstelijk voor betaald. Beter dan ik voor de sollicitatiebrieven die ik moet versturen om in aanmerking te komen voor een uitkering. En ik hoef het ook niet in mijn hoofd te halen een eigen taaltje te verzinnen, of de woorden te larderen met een heel leger van uitroeptekens.

Of maak ik mijzelf alleen wijs dat ik het niet kan maken? Waarom eigenlijk niet? Brutale mensen hebben de halve wereld en Mark is het levende bewijs dat je ver kunt komen met een sms'je.
Mijn bundels met columns zijn te koop via:


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Communiceren

Ook heel erg

Op het strafbankje

Geen blad voor de mond

Talkshowland Nederland

Voordragen uit eigen werk