Astronomische ambities

In de ruimte is de eerste chinees geopend. Eat your heart out McDonald’s met je gedateerde plastic voedsel in het Internationale Ruimtestation. Er is een nieuwe ster aan het firmament en China is daar met de intentie nog heel veel vestigingen te openen. Ik vraag mij af of het Chinese concept alleen is om af te halen, of dat er ook wordt bezorgd. Het lijkt mij wel aardig om 's avonds vanuit de achtertuin naar boven te kunnen roepen of ze even een nasi met saté kunnen sturen. In de buurt zijn de bewoners tot nu toe niet verder gekomen dan een op een elektrische fiets aangevoerde pizza.

Het zou waarschijnlijk sneller opschieten als landen met astronomische ambities samen optrokken op weg naar de toekomst, maar zover zijn wij nog niet. Voorlopig moeten wij het doen met allemaal nationale raketten die proberen als eerste bij het eigen ruimtestation te komen om als eerste de met reclame volgeplakte zonnepanelen uit te klappen. Vooruitgang hoeven wij er niet van te verwachten, maar gelukkig duurt het nog een tijd voor het opzwellen van de ondergaande zon verkassen wenselijk maakt. Alle hoop is dus niet verloren.

Sywert van Lienden heeft net als Pieter Omtzigt het CDA de rug toegekeerd. Heeft dat met het voorgaande te maken? Alleen dat het ook over aparte raketjes gaat die volgens mij beter de handen ineen kunnen slaan. Pieter heeft de dossierkennis en Sywert de centen. Samen kunnen zij het Wobke Hoekstra nog behoorlijk lastig maken. Met een beetje geluk ziet Sywert via deze omweg toch kans het premierschap binnen te slepen. Het is de hoofdprijs waarop hij al jaren aast en Pieter is volgens mensen die het denken te weten toch niet zo'n geboren leider.

Misschien kunnen Sywert en Pieter ook Caroline van der Plas van Boer Burger Beweging inlijven, die tijdens het debat over de staat van Europa de nietsvermoedende Greta Thunberg staat te misbruiken. Dan ben je toch diep gezonken.

De collega van het CDA roept in de hetzelfde debat voor de bühne strijdlustig dat hij zijn tanden wil laten zien als grootmacht China ons komt kleineren door op te scheppen met een ruimtestation dat voorzien is van een afhaalloket. Het is zo roerend dat Kamervoorzitter Vera Bergkamp aanstalten lijkt te maken de verwarde ziel met de Limburgse tongval in de armen te sluiten. Iemand moet hem toch vertellen dat hij met een kunstgebit geen enkele indruk maakt. Of is de stoere taal alleen bedoeld om het CDA een beetje daadkrachtig op de kaart te zetten? Zou hij net als de beschamende collega van de VVD ook eerst nog een onderzoek willen afwachten voor hij besluit de Hongaarse operetteprins zijn zakgeld af te pakken? Kunnen wij ook niet een zwevende cafetaria boven het hoofd van Victor Orbán hangen met reclame voor het COC? Gewoon om hem het bloed onder de gemanicuurde nageltjes vandaan te persen.
Mijn bundels met columns zijn te koop via:


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Astronomische ambities

Ook heel erg

Op het strafbankje

Geen blad voor de mond

Talkshowland Nederland

Voordragen uit eigen werk