Gapjaar

Dat ook mensen met geld het niet altijd gemakkelijk hebben, blijkt maar weer eens als de koninklijke familie bij het begin van de zomervakantie verschijnt voor het traditionele fotomomentje. Vanwege het overlijden van Peter en de watersnoodramp in Limburg staan de familieleden daar naar eigen zeggen toch met gemengde gevoelens. Het zal toch niet gebeuren dat er weer iemand gaat zeuren over het feit dat op vakantie naar Griekenland gaan toch een beetje de opgestoken middelvinger is naar nabestaanden en slachtoffers. Ja, de familie vindt het allemaal heel erg, maar nee, niet erg genoeg om er de plannen voor te wijzigen.

Eigenlijk is het bizar. Jarenlang hebben wij de koning betaald om zich te ontwikkelen tot watermanager van naam en faam. En dan trekt hij aan zijn kuierlatten op het moment dat wij zo iemand het hardst nodig hebben. Sorry mensen! Het water van de Middellandse Zee wacht op hem. Voor de mensen die van plan zijn met hun kritiek te komen, heeft de koning alvast de mededeling dat hij in de afgelopen tijd een olifantshuid heeft ontwikkeld. Het zijn de woorden van een recidivist die niet van plan is van fouten uit het verleden te leren. Dat weten wij dan ook weer.

Een van de verzamelde journalisten vraagt nog even naar een reactie op hetgeen de collega is overkomen. De koning laat weten dat hij het heel erg vindt dat iemand in Nederland zijn werk niet meer kan doen. Ik vraag mij af of hij ook even denkt aan de medewerkers van de Amsterdamse GGD, die met hun testlocatie moesten vluchten voor boze jongeren. Vermoedelijk niet, in gedachten poedelen de familieleden al met de koninklijke voetjes in de Griekse zee, maar het gezegde luidt niet voor niks dat hoop doet leven.

En zoals ik al zei: ook mensen met geld hebben het niet altijd gemakkelijk. De koning vertelt dat hij zo begaan is met de kroonprinses die haar gapjaar – het staat er echt – zo moeilijk kan plannen nu bedrijven door corona ook van stagiaires verwachten dat die thuis werken. Ik kan begrijpen dat hij het er moeilijk mee heeft, maar ik geef hem toch ter overweging mee volgende keer voor een term te kiezen die wat minder aan het zichzelf verrijken doet denken. Het is niet aardig tegenover alle Limburgers die maar moeten afwachten of de overheid deze keer wel wil opschieten met het vergoeden van de schade.

Gelukkig kunnen de koning en de koningin ook positief nieuws melden. Met de diversiteit van de hofhouding is het dik in orde. Er zijn evenveel jongetjes als meisjes en waarschijnlijk hebben zij allemaal een verschillend kleurtje en een geheel eigen set voorkeuren. Op naar Griekenland dus. Na gedane arbeid is het goed rusten.
Mijn bundels met columns zijn te koop via:


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Gapjaar

Ook heel erg

Op het strafbankje

Geen blad voor de mond

Talkshowland Nederland

Voordragen uit eigen werk