Niet klagen

Bij D66 begint men zich zorgen te maken. Ik kan mij zo voorstellen dat in het partijbureau medewerkers nerveus heen en weer lopen tussen het beeldscherm met de laatste peilingen en het kantoor van de voorzitter. Het Kaag-effect blijft uit en dat was niet de bedoeling toen Sigrid Kaag naar voren werd geschoven als lijsttrekker bij de komende verkiezingen. 'Gebeurt er al iets? ', vraagt de voorzitter. De medewerkers moeten bekennen dat het niet zo is. Kan de voorzitter Margriet van der Linden niet bellen om te vragen of zij Sigrid nog wat sterker in de markt kan zetten?

Veel zal het niet helpen, ben ik bang. Margriet kan geen ijzer met handen breken. Toen onlangs alle vrouwelijke lijsttrekkers bij haar aan tafel zaten, beperkte Sigrid zich voornamelijk tot aanwezig zijn en vertellen dat zij vol zit met begrip voor de Palestijnse zaak. Dat is heel sympathiek, maar in de aanloop naar verkiezingen wellicht niet zo handig. Er zijn veel potentiële kiezers die dan toch de voorkeur geven aan iemand met wat minder begrip en wat meer relevante inbreng tijdens het kruisen van de degens.

De voorzitter van D66 kan gerust zijn. Hij is niet de enige met problemen. Meneer de Uil heeft de volledige pers tegen zich in het harnas gejaagd en dus zijn de journalisten eens in zijn bijverdiensten gedoken. Had hij die inkomsten uit de boekverkoop niet moeten melden bij de administratie van de Tweede Kamer? Zoiets moet ik proberen. Dan staat de gemeente waar ik woon direct klaar met gepaste strafmaatregelen. En ik kan iedereen verzekeren dat het in mijn geval niet om het bedrag gaat dat Meneer de Uil buiten de publiciteit wilde houden. Nog niet bij benadering zelfs.

Het zijn allemaal problemen die in het niet vallen bij de emmer rotzooi die het arme Kamerlid Dion Graus over zich krijgt uitgestort. Zijn ex beschuldigt hem ervan dat hij zijn beveiligers met haar lichaam heeft betaald. Ik kan het nauwelijks geloven. Dion lijkt mij niet iemand die zulke inkomsten in natura zou vergeten op te geven. Al kan ik mij wel indenken dat het moeilijk is precies aan te geven welk prijskaartje aan het gebruik van de ex moet worden gehangen. De formulieren van de Tweede kamer zullen er wel geen uitsluitsel over geven.

Mijn eerste reactie is dat het om nepnieuws moet gaan, maar kennelijk heeft het Openbaar Ministerie al bevestigd dat er een onderzoek van de Rijksrecherche loopt. In dat geval moet er wel sprake zijn van een echte verdenking. Dion, Dion, denk ik hoofdschuddend, wilde je daarom alle agenten omscholen tot dierenpolitie? Zodat jij ondertussen de handen vrij zou hebben? Nee, de voorzitter van D66 mag echt niet klagen. Van Sigrid zullen wij dat soort verhalen nooit horen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Niet klagen

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes