Een diepere gedachte

Het is volgens de organisatie van de Huidkankerweek treurig gesteld met de discipline van de senioren in Nederland. Als waar is wat ik op mijn laptop lees, smeren zij zich met het klimmen van de jaren steeds minder in als bescherming tegen de zon. Artsen kunnen nog zo hard waarschuwen dat zoiets heel onverstandig is, senioren geloven het wel.

Mogelijk zit er een diepere gedachte achter het weigeren te smeren. Senioren horen tegenwoordig voortdurend dat maatschappij en economie worden afgebroken om onze kwetsbare ouderen te beschermen tegen het coronavirus. Zij zijn met andere woorden indirect verantwoordelijk voor alle ellende. Zonder hen zouden het kabinet en de deskundigen het wel aandurven de storm van het virus gewoon uit te zitten. Als je dat maar vaak genoeg vertelt, gaan de mensen om wie het gaat er vanzelf in geloven, met een joekel van een schuldcomplex als resultaat. Niet verwonderlijk dus, dat zij dan denken: laat ik maar snel stoppen met smeren.

Een andere reden kan natuurlijk zijn, dat senioren geen zin meer hebben om voortdurend flesjes crème met zich mee te zeulen en vettig aan te voelen. Zelf nader ik inmiddels ook het punt dat mensen mij tot de senioren gaan rekenen en ik moet toegeven dat ook ik ben gestopt met smeren. Vroeger deed ik het nog wel, maar toen er een nieuwe fles moest komen, kon ik er de moeite niet meer voor doen en liet ik het maar zo. In de zon verblijven doe ik sowieso zelden. Terwijl buiten de mussen massaal van het dak vallen, zit ik tevreden binnen op de bank. Een bescherming heb ik daarbij niet nodig.

De eerste verklaring spreekt mij het meest aan. Er is in plaats van pure gemakzucht tenminste nog iets van opofferingsgezindheid aan verbonden. Dat voelt toch beter. Wij senioren vluchten niet voor onze verantwoordelijkheid en dragen belangeloos een steentje bij aan het oplossen van de crisis. Zo doen de Amerikanen het ook, las ik laatst. President Trump propt zijn aanhangers in een grote zaal. Virologen waarschuwen voor de desastreuze gevolgen als zoveel mensen worden blootgesteld aan het coronavirus, maar dat kan president Trump dus echt geen lor schelen. Hij is ook op leeftijd en door zo’n virus laat hij zich niet meer bang maken. Wat mij betreft heeft hij gelijk. Volstoppen die zalen en allemaal uit volle borst zingen en juichen. Als de voorspelling van de virologen uitkomt, hebben wij straks een hoop aanhangers van Trump minder.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Een diepere gedachte

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes