Hemelse muziek

Wie worstelt met het eigen gewicht, hoeft niet langer te wanhopen. De toestand hoeft helemaal niet zo uitzichtloos te zijn als men denkt. Er schijnt licht aan de horizon. En het mooiste is dat ze er helemaal niks voor hoeven te doen. Afvallen en een droomfiguur zonder moe te worden: zoiets klinkt voor mensen die zoals ik wat aan de zware kant zijn, gewoon als hemelse muziek in de oren.

Normaal gesproken komen de kilo's er sneller aan dan dat ze weer verdwijnen. Voor het ene volstaan wat bakken roomijs, om het andere te bereiken moet serieus gewerkt worden. Aan de zelfbeheersing bij het waarnemen van lekkere hapjes en in de sportschool of op de openbare weg aan de belabberde conditie. Allemaal heel gezond ongetwijfeld, maar vrolijk wordt een mens er niet van. Het is niet zo dat dikke mensen van nature gezellig zijn, ze steken alleen erg positief af vergeleken bij soortgenoten die bezig zijn dunner te worden. Dan is het geen kunst gezellig uit de hoek te komen.

Maar goed, er schijnt nu dus een manier te zijn om zowel de kool als de geit te sparen. Gewicht verliezen als een bezetene en een graag geziene gast blijven. Een manier die niet meer inspanning vraagt dan op een sofa naar muziek en een rustgevende stem te luisteren. Zelfs ik zou dat nog voor elkaar krijgen. Dat al die kniesoren maar richting sportschool strompelen. De gezellige dikkerd uit overtuiging heeft een betere oplossing. Hij zweert bij het inzetten van hypnose als zijn wapen uit de megatonklasse.

Hoe het precies werkt, kan eigenlijk niemand precies uitleggen. Wie in een toestand van diepe rust te horen krijgt dat hij een maagband heeft, schijnt dat op onderbewuste niveau echt te geloven en laat moeiteloos alle verleidingen links liggen. Niet langer hoort zo iemand een verleidelijke stem uit de vriezer komen die hem toeroept: 'Ik ben een bak heerlijk ijs. Eet mij!' Een snelle, ontspannende sessie op de sofa en het lukt zelfs niet meer om een gezonde portie rauwkost weg te werken.

Arie Boomsma zal samen met andere sportschoolhouders wel roepen dat het gewoon een kwestie van inbeelding is. Een placebomethode zonder uitzicht op blijvend resultaat. Wonderen bestaan niet als het om de lijn gaat. Zij hebben zich niet door de coronacrisis geslagen met matjes in de parkeergarage om de klanten vervolgens kwijt te raken aan een figuur met een sofa.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Hemelse muziek

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes