De echte waarheid

Fred Teeven zou het goed doen als hoofdaap bij de Beekse Bergen. De gedachte dringt zich op als ik zoals meestal nog even naar de uitzending van Op1 kijk en hem heel nadrukkelijk aan tafel zie zitten. Het is een gedachte die helemaal nergens op slaat, maar dat geldt voor meer van mijn gedachten. Nadrukkelijk aanwezig zijn is iets wat Fred altijd goed heeft gekund. Met hem in de buurt voelt een mens zich al snel lichtelijk geïntimideerd. Zet hem op een apenrots en de andere apen weten meteen dat ze geen schijn van kans maken.

Wat doet hij daar aan tafel? Het is wat mij betreft de logische vervolgvraag. Fred had toch gekozen voor het eerzame, anonieme beroep van buschauffeur? Ik heb hem zelf nog uitgezwaaid met een hartelijke column over een man en zijn jongensdroom. Lang duurt mijn verwarring niet. Fred is blijkbaar naast een man met een stil verlangen ook een man met een schreeuwende frustratie. En zoals tegenwoordig alle mannen met een frustratie doen, heeft ook hij zich gezet aan het schrijven van een beschuldigend boek. Een boek om eens heel duidelijk uit de doeken te doen wat de mensheid over zijn gedwongen vertrek uit de politiek moet weten. Gek word ik ervan.

In elk geval weet ik nu dat ik mijn beeld van de geschiedenis moet bijstellen. Fred is niet gestruikeld over het slordig opbergen van een bonnetje, maar heel achterbaks ten val gebracht door advocaten die de rekening van bezuinigingen op de sociale advocatuur wilden vereffenen. Persoonlijk heb ik mijn twijfels over de theorie, maar Fred schijnt er ondanks het ontbreken van harde bewijzen genoeg van overtuigd te zijn om er zijn val van de apenrots mee te verklaren. Behalve een stille droom en een schreeuwende frustratie, heeft hij ook een sterke drang tot zelfbevestiging. Wanneer hij straks weer in de binnenspiegel van de bus mag kijken, ziet hij een man die zijn punt heeft gemaakt.

Wat wordt het volgende? De vraag houdt mij nog geruime tijd uit mijn slaap. Als alle opgeruimde politici boeken gaan schrijven om hun gram te halen, dan kan ik het helemaal wel vergeten. Straks duikt Halbe Zijstra ook op aan tafel bij Op1 om zijn boek te promoten. Anekdotes over de ontmoetingen die hij had met zijn vriend Poetin. Hij heeft lang gezwegen, maar nu moet de wereld maar eens weten wat de echte waarheid is.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De echte waarheid

Variaties

Spoel maar door

Wijsneus

Ergernis

Niet uit de verf