Kanariepietje

Het is onvoorstelbaar wat de coronacrisis losmaakt aan creatieve invallen. Nu is het weer ziekenhuisbestuurder Bart Berden uit Tilburg die zich op het toneel meldt met de vondst dat Brabant het kanariepietje van Nederland is. Hij verwijst naar de gewoonte van mijnwerkers zo’n vogel mee naar beneden te nemen als voorloper van de moderne gasmeter. Er komt hier in Brabant dan misschien niet zoveel gas uit de grond, maar wij zijn wel als eerste aan de beurt bij een tweede uitbraak van het coronavirus. Dat feit maakt ons tot kanariepietje van dienst en volgens Bart liggen wij nog steeds op apegapen.

De argumenten die Brabantse Bart aanvoert voor zijn pleidooi de maatregelen in Brabant niet te vroeg te versoepelen zijn redelijk overtuigend. Het zorgpersoneel heeft tijd nodig om te herstellen en in Brabant liggen kennelijk nog steeds relatief veel coronapatiënten op de intensieve zorg. Niemand zit te wachten op een snelle en mogelijk nog fellere opleving van de ellende. Wij hoeven er volgens Bart in elk geval niet op te rekenen dat de verpleegkundigen en artsen dan weer met hetzelfde enthousiasme de mouwen zullen opstropen. Er zit een grens aan de inzet die wij van onze helden mogen verwachten. Hoe vervelend de burgers het ook vinden failliet te gaan zonder de mogelijkheid hun verdriet op een terrasje te verdrinken: voorzichtigheid blijft nog altijd beter dan achteraf met spijt de gemaakte vergissing te moeten toegeven.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – in de volksmond beter bekend als het RIVM of het winkeltje van Jaap van Dissel – belooft er alles aan te zullen doen van de tweede golf een golfje te maken. Bart Berden is er niet gerust op en eerlijk gezegd heb ook ik zo mijn twijfels. Het vervelende van kanariepietje zijn, is dat je bent aangewezen om het loodje te leggen voor de goede zaak. Jaap van Dissel mag dat misschien niet zo’n probleem vinden. Als Brabanders denken wij er toch heel anders over.

Hoewel ik het in principe wel eens ben met de oproep van de ziekenhuisbestuurder om niet voorbarig los te gaan, wil ik er wel voor pleiten de maatregelen op een bepaald punt bij te stellen. Brabanders opzadelen met een strafblad omdat ze in het park te dicht bij elkaar in de buurt zijn gekomen, lijkt mij ietwat overtrokken. Het is al erg genoeg dat wij hier in Brabant de eerste klap moeten opvangen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Kanariepietje

Boek aan een touwtje

Van het podium

Nog een flesje

Noten en geveinsd fatsoen

Gillende sirenes