Corona

We mogen geen grappen meer maken over Chinezen en het Corona-virus. Nu was ik ook helemaal niet van plan er grappen over te gaan maken, de teller van het aantal slachtoffers loopt daar veel te hard voor op, maar het is wel een beslissing die ik graag zelf neem. Italianen moet ik ook al met rust laten, heb ik te horen gekregen. Mensen moeten mij niet gaan vertellen dat satire niet meer mag. En zeker niet met op de achtergrond de dreiging mij anders wel eens even manieren te leren. In dat geval krijg ik de onweerstaanbare drang het er toch maar over te hebben.

Natuurlijk gaat het te ver landgenoten met een Aziatisch uiterlijk in het voorbijgaan te trakteren op verwensingen en beledigingen. Zoiets komt niet in mijn hoofd op. Mensen die zich daaraan schuldig maken hebben gewoon een beroerd ontwikkeld gevoel voor humor en daartegen is geen kruid gewassen. Compleet negeren is de enige effectieve manier om die grapjassen de wind uit de zeilen te nemen.

De uitbraak van het Corona-virus wordt in verband gebracht met een vis- en dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan, waar ook exotische, levende dieren voor de consumptie worden aangeboden. Het is niet de eerste keer dat op die manier een vervelend virus in de mensenwereld terechtkomt, maar kennelijk hebben Chinese mensen daar minder moeite mee dan met misplaatste grappen. Zelf denk ik er anders over. Als zij de vrijheid nemen mijn leven in gevaar te brengen, dan heb ik toch op zijn minst het recht er grappen over te maken. Ze kunnen niet alle voordelen voor zichzelf opeisen.

Op dit moment kan ik nog geen leuke grap bedenken en dus doe ik er voorlopig maar gepast het zwijgen toe. Een cartoonist kan misschien een milde spotprent maken van een toerist uit Wuhan aan wie bij de douane wordt gevraagd of hij toevallig nog iets aan te geven heeft, maar tekentalent heb ik niet. Mijn probeersels blijven steken op het niveau van de kleuterschool en zo graag wil ik de mensen van Chinese huize nu ook weer niet met de neus op de harde feiten drukken. Zolang ze maar niet denken dat ik bang ben in de toekomst geen nasi met saté meer te krijgen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Corona

Niet uit de verf

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje

Ravijnjaar