Huiswerkopdracht

De nobele taak het gedachtegoed van de uilenpartij uit te dragen is overgenomen door een zekere Gideon van Meijeren. Niet schrikken als de naam geen belletje doet rinkelen. Ik moest ook even aan zijn aanwezigheid wennen. Met grote bevlogenheid hamert hij tijdens de coronabriefing van de Tweede Kamer op de stokpaardjes die hem zijn ingefluisterd door Meneer de Uil zelf. In herhaling schuilt de kracht van een goed verhaal. Ook als het verhaal op zichzelf niet altijd helemaal precies blijkt te kloppen. Jonge, gezonde mensen lopen nauwelijks risico en vaccins zijn enge middelen die op de langere termijn allerlei genetische gevolgen zullen hebben.

Welke gevolgen, vraag ik mij direct af als ik de jonge ster zie losgaan op de deskundigen die komen vertellen hoe Nederland ervoor staat. Het is belangrijk om vanaf het begin duidelijke taal te spreken. Krijgen wij door dat prikken straks een generatie jongeren die zich door een populistische uil geen leugens en halve waarheden op de mouw laat spelden? In dat geval lijkt het mij een positieve ontwikkeling die onze volledige steun verdient. En mogen wij dan meteen dat gestoorde uilskuiken uitzwaaien dat nu bezig is het leven van zoveel Nederlanders op het spel te zetten? Het is toch te mal voor woorden. Waarom moet je tegenwoordig over voor getest worden, behalve voor de banen die er echt toe doen? Een vuilnisophaler moet goed bij zijn of haar hoofd zijn, Kamerleden niet. Die mogen er ongestraft de grootste onzin uitgooien.

In de zaal van de commissie mis ik Wybren van Haga. Sinds hij zich heeft losgemaakt van de uilenpartij, heeft hij geen zorgen meer over testen die zogenaamde foutpositieve resultaten opleveren. Hij hoeft zich niet langer te onderwerpen aan partijdiscipline en hij mag weer verstandige vragen stellen over economische steunmaatregelen. Het onderdeel zichzelf voor gek zetten is voortaan de taak van Gideon.

Gelukkig meent Gideon zelf dat hij goed werk doet. Op een zeker moment stuurt hij de voorzitter van de Gezondheidsraad naar huis met een huiswerkopdracht. Eerst de kennis ophalen en dan verder praten. Gideon boft dat de voorzitter van de Gezondheidsraad een bedachtzaam type is. Zelf had ik die vervelende puber waarschijnlijk iets zwaars naar zijn hoofd gegooid.

Misschien ligt het aan de weerzin die zijn ouders tegen vaccinatie hadden. Kleine Gideon heeft alle ziektes gehad die andere kinderen bespaard bleven. Zoiets heeft een fnuikend effect op de geestelijke stabiliteit van een jongetje dat ook veel liever buiten had willen spelen. Zijn enige houvast is de obsessie de rest van de wereld later te laten betalen. Voor de parlementaire relpuber hoop ik dat Wybren hem over een paar weken even apart neemt in de wandelgangen. Wordt het zo zoetjesaan geen tijd dat Gideon zich als een echt Kamerlid gaat gedragen?




Mijn bundels met columns zijn te koop via:


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Huiswerkopdracht

Niet uit de verf

BoerBurgerBedotterij

Donderend geraas

Geluk zonder luchtje

Ravijnjaar