Open die poort

De laatste tijd werd er in de wandelgangen en achterkamertjes al meer of minder gekscherend over gesproken. Die Jaap van Delden: was die niet toe aan een functie elders? Op het oog gewoon een plaagstootje met een verwijzing naar het gedoe rond Pieter Omtzigt, maar wel degelijk met een serieuze ondertoon. Terecht wat mij betreft, want een vaccinatiebaas die de mensen oproept nog maar even te wachten met het maken van een prikafspraak, is misschien toch niet wat je als land zou moeten willen. Binnenkort zwaait hij af in het kader van een reorganisatie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Een verrassing kan ik het niet noemen.

In tegenstelling tot de familie Van Delden, hadden de sekswerkers wel reden tot juichen. Zij mogen de deuren binnenkort weer open gooien voor de hongerige klanten. Je kunt van premier Mark Rutte veel zeggen, maar niet dat hij geen humor heeft. In naam van Oranje, doe open die poort. Hij durft er nog net niet aan toe te voegen dat de versoepeling geldt tot een maximum van dertig personen. De premier wil er niet verantwoordelijk voor zijn dat zijn vriend Gert-Jan Segers door de verontwaardiging straks ook bij Diederik Gommers aan de zuurstof hangt.

Gezien de heftige reacties die te verwachten zijn, vind ik het loslaten van de sekswerkers getuigen van lef. Ik geniet al van het vooruitzicht Gert-Jan en zijn evenknie Kees van der Staaij zwetend naar woorden te zien zoeken om een beetje netjes te omschrijven wat achter die geopende deuren gebeurt. Een kleine verspreking en de heren mogen aan de achterban gaan uitleggen hoe zij zo goed op de hoogte zijn. Boerenvoorvrouw Caroline van der Plas draait nog even de duimschroeven aan door de vragen waarom klanten in gewone restaurants niet mogen consumeren en klanten van dames van plezier wel. Is er dan niet duidelijk sprake van meten met twee maten?

Zo kan ik nog wel even doorgaan met het bedenken van leuke wendingen. Durft iemand op het moment dat Gert-Jan en Kees in het belang van de bestuurbaarheid door de hoeven gaan bijvoorbeeld heel brutaal in de interruptiemicrofoon de grap te lanceren dat de meeste sekswerkers gelukkig wel minstens twee keer zijn geprikt? Moet er voor de zekerheid toch geen teststaaf aan te pas komen? Het lijkt mij een kwinkslag te zijn die Meneer de Uil op een geloofwaardige manier zou kunnen maken, na nog even snel de doodsbenauwde Jan Paternotte op de schouder te hebben getikt. In diens partij gelooft men sowieso niet in het beteugelen van het coronagriepje. Jammer dat de halve fractie na het gezellig wijnproeven in de gang van de Tweede Kamer besmet bleek te zijn. Dan heb je als overtuigde wappie toch wat uit te leggen. Ik denk dat Esther Ouwehand er nu toch wel spijt van heeft, dat zij zo onvoorzichtig was onveilig met de uilen te verkeren.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Open die poort

Variaties

Spoel maar door

Wijsneus

Ergernis

Niet uit de verf