Een sympathieke geste

Ben ik getuige van een volksopstand in de maak? De horeca heeft het helemaal gehad met de lockdown van premier Mark Rutte en kondigt met morele ondersteuning van veel burgemeesters aan de terrassen gewoon weer open te gooien. Als eerste stapje, want daar blijft het natuurlijk niet bij. De mededeling wordt gebracht met een stelligheid die mij een ongemakkelijk gevoel bezorgt. Wij gaan het toch niet meemaken dat er straks weer een hoge staatsdienaar door een woedende menigte uit het Torentje wordt gesleept?

Een jaar geleden dook in Nederland het eerste coronageval op. Ik zie de voormalige minister nog met dat briefje friemelen waarin de melding werd gedaan. Nauwelijks een maand later hadden artsen het al over een zwart scenario, met de triagetent bij de hemelpoort. Zo snel kan het gaan.

Het klinkt zo redelijk dat de discussie niet langer uitsluitend over het virus mag gaan. Alleen is dat virus wel de reden dat wij al een jaar met beperkingen zitten. De terrassen zijn gesloten omdat veel mensen ziek worden, met restschade blijven zitten en als zij pech hebben zelfs komen te overlijden. Ik kan het de premier niet kwalijk nemen dat hij het tij probeert te keren.

De horeca heeft er duidelijk minder moeite mee. Maar die horeca hoeft het achteraf dan ook niet uit te leggen. De kroegbaas die mij Jort Kelder aan tafel zo flink zit te wezen, is straks niet gedwongen om toe te geven dat het openen van de terrassen wellicht toch niet zo’n briljant idee was. Mark wel. Dat scheelt volgens mij een flinke slok op een borrel.

Zou het helpen als de premier de volgende persconferentie gebruikt om klare wijn te schenken? Als de mensen willen dat alles weer opengaat, dan kunnen zij hun zin hebben, moet hij zeggen. Maar dan ook niet achteraf komen zeuren over een tekort aan bedden en beademingsapparaten. In dat geval gaat hij namelijk niet langer zijn stinkende best doen hun hachje te redden. Die mensen moeten dan maar in de geopende kroeg aan de tap gaan hangen. Veel bijval zal de premier er niet mee oogsten, maar ik heb er wel een staande ovatie voor over.

De mopperende Nederlanders weten nu in elk geval wat hen te doen staat. Gewoon massaal naar de parken. Burgemeesters worden daar heel nerveus van. Ineens blijkt te kunnen wat eerder nog onverantwoord was. Zelfs Youp heeft er begrip voor en maakt zich laf uit de voeten met de verklaring dat hij alleen wat zegt als hij er verstand van heeft. Sinds wanneer, vraag ik mij af. Op tafel bij Jort ligt zijn nieuwe boek. Niet het moment om potentiële afnemers tegen de haren in te strijken. Als hij de kroegbaas tegenover hem vriendelijk toelacht, mag hij diens terras vast wel gebruiken om zijn stukjes voor te dragen. Een sympathieke geste van getroffen ondernemers onder elkaar.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Een sympathieke geste

Variaties

Spoel maar door

Wijsneus

Ergernis

Niet uit de verf